Modificarea sistemului Timpului Universal, stabilit în urmă cu 40 de ani, a fost amânată

Modificarea sistemului Timpului Universal, stabilit în urmă cu 40 de ani pentru sincronizarea orei atomice cu ora solară, a fost amânată pe termen nelimitat, Adunarea Radiocomunicaţiilor, organizată de UIT (Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor) şi întrunită joi la Geneva, nereuşind să ajungă la un consens.

RomaniaTV.net
22 ian. 2012, 08:50
Modificarea sistemului Timpului Universal, stabilit în urmă cu 40 de ani, a fost amânată

„Dosarul va fi retransmis grupului de lucru pentru clarificarea anumitor întrebări puse de mai multe state membre”, a declarat preşedintele Adunării, Alan Jamieson, după trei ore de dezbateri, potrivit Agerpres.

Modificarea, cerută de SUA, Franţa şi Japonia, dar căreia i s-au opus ferm Marea Britanie, Germania, China şi Canada, a făcut obiect de studiu din partea unui grup de lucru în ultimii 10 ani.

Sistemul temporal actual a fost definit în anul 1972, odată cu adoptarea „Timpului Universal Coordonat” (TUC), adică ora dată de ceasurile atomice, faţă de care se adaugă ori se scade din când în când o secundă, denumită „secundă intercalată”, pentru ca ora atomică să rămână coordonată cu ora solară.

Începând din 1972, 24 de secunde intercalate au fost adăugate la TUC, pentru eliminarea decalajului între ora atomică, întotdeauna regulată, şi ora terestră, care poate varia în funcţie de elemente precum mareele sau cutremurele.

Eliminarea secundei intercalate ar simplifica munca informaticienilor, însă ar duce la o „distorsiune de 15 secunde la fiecare 100 de ani” între ora atomică şi ora solară.