Mituri uluitoare despre creierul uman: Ce este adevărat şi ce este fals

Datorită complexităţii sale, creierul uman ascunde încă foarte multe secrete. De fiecare dată când s-a crezut că nimic nou nu mai poate fi descoperit, creierul uman şi-a mai dezvăluit unul din numeroasele sale mistere. Până în prezent, nimic inventat de oameni nu se poate nici măcar apropia de creierul uman. Vă prezentăm în continuare câteva mituri legate de creierul uman:

RomaniaTV.net
30 dec. 2012, 08:44
Mituri uluitoare despre creierul uman: Ce este adevărat şi ce este fals

Mitul # 1: Creierul uman poate jongla cu mai mult de două sarcini în acelaşi timp

Fals: Creierul uman nu se poate ocupă de mai multe sarcini în acelaşi timp când faci mulţi-tasking. De fapt, trece de la o sarcina la altă. Din cauza că mişcarea această necesită timp, mulţi-tasking-ul nu este o modalitate eficace pentru a-ţi face treaba.

Mitul # 2: Fenomenul de deja-vu apare când în creierul uman se produce o confuzie între vis şi realitate

Fals: Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă să explice motivul pentru care oamenii trăiesc sentimentul de deja vu, adică ai impresia că ai fost undeva sau ai făcut ceva, deşi tu ştii că nici nu ai fost acolo şi nici nu ai făcut nimic. Noi cercetări sugerează că fenomenul deja vu se întâmpla atunci când oamenii merg într-un loc nou, însă asemănător cu unul în care au fost în trecut, sau când au făcut în trecut ceva asemănător cu activitatea nouă. Unii consideră că acest fenomen este legat de reîncarnare.

Mitul# 3: Cu cât este creierul mai mare cu atât eşti mai deştept

Fals: Un creier mai mare nu înseamnă şi mai multe gânduri. De fapt, atât creierele, cât şi trupurile oamenilor care trăiau în peşteri erau mult mai mari decât ale oamenilor din prezent. Pe măsură ce omenirea a evoluat, creierul a început să fie mai bine utilizat prin procese complexe precum limbajul, gândirea şi memoria.

Mitul # 4: Creierul lui Einstein a fost neobişnuit de mare

Fals: Un studiu realizat în 1999 a creierului lui Einstein, bazat pe fotografiile care au fost realizat după ce a murit în 1955, a scos la iveală că lobii săi parietali, cei responsabili cu abilitatea la matematica, erau cu 15% mai mari decât unii normali. Însă, masă creierului sau era mai mică decât una normală.

Mitul # 5: Oamenii au cele mai mari creiere dintre mamifere

Fals: Chiar dacă oamenii sunt cele mai inteligente fiinţe de pe planetă, nu au şi cele mai mari creiere. Este nevoie de creiere imense pentru a controla muşchi mari. Creierul uman cântăreşte aproximativ 1,36 kg, în vreme ce al unei balene albastre mascul are 8 kg, iar al elefantului puţin mai mult de 4,5 kg.

Citeşte mai mult pe sfatulpărinţilor.ro.