Mituri despre somn care mai rău te obosesc

Dacă eşti una dintre milioanele de persoane care au probleme cu somnul, este foarte posibil ca mîcar unul dintre sfaturile "de bine" care circulă despre cum să adormi mai repede, să te ţină treaz toată noaptea, iar a doua zi să te faca să te simţi ca lovit de tren. Înainte de a cheltui sume importante de bani pentru o saltea care promite odihnă şi somn, verifică veridicitatea celor de mai jos.

RomaniaTV.net
05 aug. 2012, 09:05
Mituri despre somn care mai rău te obosesc

Organismul anumitor persoane are nevoie de mult mai puţin somn decât media

De fapt, daca te multumesti cu mai putin de 6 ore de somn, esti, realmente, o raritate! O mutatie genetica recent descoperita de catre cercetatori arata ca unii oamenii sunt capabili sa functioneaze la capacitate normala daca dorm cu mai putin de 25% decat media oamenilor, dar – atentie! – mutatia este valabila pentru doar 1% din populatie!

Exerciţiile fizice înainte de culcare produc insomnie

Nimic mai fals. Foarte multe studii de specialitate arata ca exercitiile nu afecteaza somnul nimanui, ba dimpotriva, in anumite cazuri pot ajuta cu adevarat. Chiar persoanele care sufera de insomnie acuta pot face exercitii timp de o ora inainte de a merge la culcare, fara ca somnul sa le fie afectat in vreun fel.

Sfat: Daca totusi simti sau intuiesti, cumva, ca exercitiile de dinainte de culcare iti provoaca insomnie, timp de cateva zile muta intervalul de timp si urmareste daca adormi mai bine sau nu.

Dacă suferi de insomnie, mergi la culcare mai devreme

Daca suferi de insomnie, culcatul mai devreme, seara, iti poate face mult mai rau, decat bine. De fapt, momentul in care ni se face somn are legatura directa cu doua aspecte: cat de activi am fost in ziua respectiva si cat de mult/putin am dormit cu o noapte inainte. Specialistii recomanda insomniacilor sa mearga la culcare atunci cand bioritmul le-o cere, si nu mai devreme, in mod fortat. De asemenea, incercati sa nu cinati foarte tarziu, ca sa mergeti la culcare cu stomacul incarcat.

Sfat: Daca esti insomniac, incearca sa mergi la culcare cu o ora mai tarziu decat o faci in mod obisnuit, ca sa fii si mai obosit decat de obicei. Daca te bagi in pat si somnul tot nu vine, ridica-te si pleaca in alta camera. Incearca sa citesti ceva usor sau gaseste o alta activitate linistitoare. Un alt pont care s-ar putea sa te ajute: fa o baie calda si relaxanta inainte sa te bagi in pat. De asemenea, fa sport in timpul zilei, macar 30 de minute. Statisticile arata ca o activitate fizica de macar 30 de minute influenteaza in bine calitatea somnului.

Nu contează momentul în care mergi la culcare

Un experiment facut pe pasari, arata ca bufnitele de noapte sunt de 3 ori mai expuse la depresie decat cele care merg la culcare devreme si se trezesc tot devreme. Fara sa fie un lucru foarte solid dovedit, expertii afirma, totusi, ca daca mergem la culcare inainte de miezul noptii avem parte de un somn mult mai odihnitor si de calitate.

Sfat: Daca stii ca mergi sa te culci foarte tarziu, incepi sa rectifici gradat acest neajuns: incepi sa mergi mai devreme la culcare cu 10 minute, in prima zi; a doua zi, cu 15 minute si tot asa, pana ajungi sa te obisnuiesti cu o ora decenta si potrivita pentru o odihna de calitate.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro