Mituri despre constipaţie

Constipaţia este o tulburare care apare la tot mai multe persoane. Deşi se manifestă cu preponderenţă la femei şi la vârstinici, nimeni nu este ocolit.

RomaniaTV.net
20 iun. 2012, 05:46
Mituri despre constipaţie

Mitul 1 despre constipaţie: Trebuie să ai mişcări intestinale în fiecare zi

Ce este „normal” pentru o persoană, nu este la fel de normal şi pentru alta. Sunt persoane care au scaune de trei ori pe zi şi oameni care au de trei ori pe săptămână. Despre constipaţie se poate vorbi atunci când există mai puţin de trei scaune pe săptămână. Cereţi sfatul medicului dacă vă confruntaţi cu o constipaţie mai mult de două săptămâni.

Mitul 2 despre constipaţie: Dacă nu elimini scaunul se eliberează toxine care duc la probleme de sănătate

Este împământenită această idee că organismul absoarbe substanţele toxice din scaun şi că de aici pot apărea probleme precum artrita, astmul sau cancerul de colon. Însă niciun studiu nu a descoperit o legătură clară între ele. După cum nici faptul că laxativele, clismele sau substanţele care curăţă colonul ajută la prevenirea cancerului de colon sau a altor boli, nu este 100% sigur.

Mitul 3 despre constipaţie: Lactatele te pot constipa

Este o certitudine, dacă eşti intolerant la lactoză. Cercetătorii au descoperit o legătură între intoleranţa la lactoză şi constipaţia la copii. Cere sfatul medicului dacă vezi că şi cantităţile mici de lactate duc la constipaţie.

Mitul 4 despre constipaţie: Starea de spirit afectează regularitatea scaunului

Deşi pare greu de crezut, depresiile pot duce la constipaţie. Îţi va fi mai bine dacă reduci stresul prin meditaţie, yoga, tehnici de relaxare. Presopunctura sau masajul shiatsu pot ajuta, de asemenea. Chiar şi masarea abdomenului poate ajuta la relaxarea muşchilor şi la startul mişcărilor intestinale.

Mitul 9 despre constipaţie: Medicamentele te constipă

Este adevărat. Unele medicamente precum cele pentru durere, depresie, tensiune arterială mare, Parkinson sunt asociate cu constipaţia. La fel şi creşterea nivelul de fier sau calciu în organism. Cere sfatul medicului de fiecare dată când ai îndoieli asupra unui medicament.

Citeşte mai mult pe sfatuparintilor.ro