Miting la Sfântu Gheorghe pentru „apărarea steagului secuiesc”. 2000 de secui au scandat AUTONOMIE

Peste 2.000 de maghiari au participat, joi după-amiază, la Sfântu Gheorghe, la un miting pentru "apărarea steagului secuiesc", care a avut loc în faţa Prefecturii Covasna, manifestarea fiind organizată de filiala UDMR şi susţinută de PPMT, PCM şi CNS.

RomaniaTV.net
08 nov. 2012, 15:39
Miting la Sfântu Gheorghe pentru „apărarea steagului secuiesc”. 2000 de secui au scandat AUTONOMIE

Manifestarea a început în jurul orei 16.00, la aceasta participând peste 2.000 de maghiari, veniţi din mai multe localităţi ale judeţului.

La începerea manifestării, reprezentanţii UDMR Covasna au împărţit 500 de steaguri secuieşti, oamenii îmbulzindu-se pentru a primi unul, însă mulţi dintre participanţi şi-au adus steaguri de acasă.

Acţiunea de „apărare a steagului secuiesc” a început cu un moment artistic, urmat de discursul preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care este şi liderul organizaţiei judeţene a UDMR.

Tamas a afirmat că toate organizaţiile politice maghiare s-au alăturat formaţiunii în acest demers, ceea ce înseamnă că aceasta este o problemă naţională.

Preşedintele CJ Covasna a afirmat că prefectul îi provoacă în permanenţă pe secui, atacând denumirile în limba maghiară ale instituţiilor de cultură, ale străzilor, inscripţiile Kozsseghaza ( Casa comunală – n.r.) de pe primării, în condiţiile în care nu a adus „nici măcar un chibrit” pentru dezvoltarea judeţului.

În timp ce Tamas enumera aceste lucruri, mulţimea a început să huiduie.

Totodată, preşedintele UDMR Covasna a spus că prefectul Codrin Munteanu îşi bate joc de steagul secuiesc atunci când îl compară cu steagul unui club de fotbal, moment în care participanţii au început să scandeze „Autonomie, autonomie”.

După discurs, Tamas a intrat în sediul Prefecturii Covasna pentru a înmâna o petiţie prefectului Codrin Munteanu, însă acesta nu era în clădire, astfel că petiţia a fost preluată de un angajat al instituţiei.

Petiţia conţine o singură propoziţie prin care se solicită prefectului să îşi ceară scuze secuilor, Tamas afirmând că în cazul în care nu va face acest lucru se vor organiza noi acţiuni de protest.

Printre participanţii la acţiune s-au numărat lideri judeţeni ai UDMR, PPMT, PCM, CNS, candidaţi la alegerile parlamentare, primari, parlamentari. La manifestare a fost prezent şi liderul PPMT, Toro T. Tibor.

Mitingul s-a încheiat cu intonarea imnului secuiesc şi a celui al Ungariei, iar între cele două imnuri mulţimea a cerut din nou autonomia.

Mitingul a durat aproximativ o jumătate de oră.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, i-a cerut recent prefectului de Covasna, Codrin Munteanu, să le ceară scuze public secuilor după ce acesta a comparat, într-o plângere, steagul secuiesc cu cel al unui club de fotbal sau al unui producător de automobile