Misterul lui Da Vinci: O altă pictură în care faimoasa Mona Lisa este cu vreo zece ani mai tânără

Experţii în artă consideră că au găsit versiunea originală a misterioasei Mona Lisa, în care femeia care i-a pozat pare să fie una mai tânără, de vreo 20 de ani.

RomaniaTV.net
28 sept. 2012, 06:00
Misterul lui Da Vinci: O altă pictură în care faimoasa Mona Lisa este cu vreo zece ani mai tânără

Mona Lisa, cu 10 ani mai tânără! Mai exact, este vorba de o pictură, atribuită tot lui Leonardo Da Vinci, în care femeia cu surâs misterios este cu aproape un deceniu mai tânără.

Pictura a fost prezentată după 30 de ani de cercetări. În acest timp, o echipă de experţi a studiat tabloul în cel mai mic detaliu.

„Ţinta cercetărilor noastre să colectăm şi să prezentăm toate dovezile care arată că marele artist Leonardo Da Vinci a pictat două versiuni ale portretului cu Mona Lisa”, a declarat preşedintele Fundaţiei Mona Lisa.

Experţii cred că tabloul, comandat de un nobil din secolul 16, o reprezintă pe Lisa Gherardini, la 20 de ani. Faimoasa pictură Mona Lisa  înfăţişează o femeie mai vârstică, însă cu acelaşi surâs. Cele două picturi ar fi fost realizate la aproape 10 ani distanţă.

„În plus, au fost întotdeauna îndoieli în ceea ce priveşte identitatea femeii din pictura de la Muzeul Luvru. Potrivit cercetării noastre, am descoperit că de fapt este aceeaşi femeie în ambele picturi. Este Lisa Gherardini del Giocondo şi a fost pictată mai devreme într-un tablou şi mai apoi redată mai târziu, în al doilea”, a afirmat cercetătorul Stanley Feldman.

Cu toate acestea, există şi experţi care consideră că această pictură nu poate fi atribuită lui Da Vinci. Unii susţin că cel mai probabil este vorba despre o copie realizată de un artist necunoscut.