Misterul conturilor lui Ceauşescu VIDEO

Au trecut 23 de ani de la moartea Ceauşeştilor şi enigmele încă persistă. Aveau sau nu conturi de miliarde de dolari în afara ţării? Şi dacă da, în mâna cui au ajuns aceşti bani? România TV vă prezintă un material zguduitor despre “Averea Diavolului” sau, mai exact, ce urme au lăsat peste ani banii din conturile dictatorului.

RomaniaTV.net
17 feb. 2013, 08:10
Misterul conturilor lui Ceauşescu VIDEO

La mai bine de 20 de ani de când procurorul militar Dan Voinea rostea suma fabuloasă de 400 de milioane de dolari, în timpul procesului Ceauşeştilor, răspunsurile legate de existenţa banilor sunt în aşteptare. „Averea Diavolului”, cum a fost denumită peste ani, şi-a pierdut urma în conturi bine dosite de securitate. Iar la bani s-ar părea că au avut acces doar cei „aleşi”, care aveau parolele.

Dacă iniţial s-a pornit de la 400 milioane de dolari, suma a crescut apoi la 2 miliarde.

„Conturile lui Ceauşescu, totul e cunoscut. Nu ştiu câte există şi unde sunt acum, dar ştiu că există. Şeful, adică Ceauşescu a trimis în străinătate 2 miliarde de dolari, contul României. Cont care va putea fi folosit de români în momentele grele ale ţării”, declara Camil Roguski, fostul arhitect al lui Nicolae Ceuşescu.

Acesta a vorbit şi despre registrele în care erau notaţi cei care aveau legătură cu conturile respective: „Inclusiv domnul Voiculescu este trecut acolo pe listă”.

Imediat după Revoluţie, statul român a angajat mai mulţi experţi străini, pentru a da de urma banilor. În 1991, Washington Post publica declaraţiile unora dintre experţii canadieni angajaţi : „este periculos să ştii prea multe. Răspunsul la întrebarea „unde sunt banii?” poate fi fatal!”.

În urma acestor descoperiri, detectivii canadieni au părăsit România, însă au lăsat în urmă un mesaj şi un film documentar difuzat de CBS în 1991- Averea Dracului, film interzis în ţară.

În 2008, în Parlamentul României, după ani de mister s-a pornit o anchetă. O anchetă care nu a descoperit, în fapt, nimic.
„Concluzia comună a tuturor celor audiaţi a fost că Nicolae Ceauşescu nu a avut conturi în afara ţării. Toţi cei audiaţi, fără excepţie, au insistat asupra faptului că Nicolae Ceauşescu nu vedea nici un motiv să depoziteze banii în afara ţării atâta timp cât era convis că are controlul total asupra situaţiei interne”, se arată în raportul Parlamentului.