Misteriosul fenomen din Antarctica: Gheţarul care pare că sângerează FOTO

Există fenomene în natură care ne aduc lacrimi de fericire, altele care ne lasă muţi de mirare şi altele care ne sperie. Gheţarul Taylor din Antarctica, descoperit în McMurdo Dry Valley, în 1911, pare că sângerează.

06 aug. 2013, 19:40

Cascada roşie, poreclită „Cascada însângerată”, este înaltă cât o clădire cu cinci etaje şi iese printr-o crăpătură în gheaţă. Geologii credeau iniţial că culoarea apei vine de la alge, însă nuanţa roşiatică este dată, de fapt, de microbi.

Acum circa două milioane de ani, un lac ce conţinea microbi a fost prins sub gheţar. Fără lumină, fără oxigen şi căldură, organismele au putut, totuşi, să supravieţuiască. Fiind precum o capsulă a timpului, microbii au continuat să trăiască în apa care conţinea o cantitate mare de sare şi de fier. Fierul oferă culoarea inedită, la fel cum face şi în sângele uman. O fisură în gheţar permite lacului să curgă afară, expunând micile extremofile luminii, fără să contamineze mediul lor unic. Gheţarul este un exemplu incredibil al modului în care viaţa poate continua în cele mai extreme condiţii de pe Pământ.