Misterele Vaticanului: Ce nu se ştia până acum despre Papa Benedict al XVI-lea

Un jurnalist german care i-a luat mai multe interviuri Suveranului Pontif dezvăluie o parte din secretele care au stat la baza demisiei Papei anunţată lunea trecută, la întrunirea lui Benedict al XVI-lea cu cardinalii săi, la Vatican.

18 feb. 2013, 12:21
Misterele Vaticanului: Ce nu se ştia până acum despre Papa Benedict al XVI-lea

Secretele dezvăluite de ziaristul german Peter Seewald sunt legate în mod special de starea de sănătate a Papei. Seewalt, care a făcut cel mai recent interviu cu Papa acum două luni şi jumătate, a dezvăluit că Suveranul Pontif slăbise foarte mult în ultimul timp, iar auzul i se deteriorase.

Trupul său a devenit atât de subţire, încât croitorii au mari dificultăţi în a-i ajusta noile veşminte... Nu l-am văzut niciodată atât de obosit, extenuat, atât de adus de spate”, a relatat ziarul german în revista Focus, în numărul de sâmbătă. El a mai dezvăluit că Papa Benedict nu vede cu ochiul stâng.

„Sunt un om bătrân şi puterile mă lasă. Cred că tot ce am făcut până acum este suficient”, îi spunea Papa ziaristului, în ultimul interviu pe care l-a realizat cu el. Întrebat dacă intenţiona să se retragă, Papa a răspuns:”Depinde foarte mult de starea mea de sănătate, dacă mă va forţa să fac acest lucru.”

În vârstă de 85 de ani, Benedict al XVI-lea a şocat lumea întreagă prin anunţul demisiei sale . Duminică a ţinut, de la fereastră, penultima slujbă în faţa credincioşilor veniţi la Vatican sfătuindu-i să nu ceară de la Dumnezeu ajutor material, ci spiritual şi să nu se lase înşelaţi de aparenţe. De asemenea, le-a cerut să se roage pentru sănătatea lui.

Duminica viitoare va ţine ultima slujbă la care vor participa, probabil, şi mai multe zeci de mii de pelerini decât la penultima slujbă, veniţi din toate colţurile lumii special să îl vadă pentru ultima oară ca Papă. În data de 27 februarie, cu o zi înainte de retragerea sa oficială, Benedict al XVI-lea va fi dus cu elicopterul de la Vatican la reşedinţa de vară din afara Romei, iar după două luni va fi transferat într-o fostă mânăstire a Vaticanului.