Mircea Diaconu: Acordul de coabitare a fost o cacealma a lui Băsescu

Acordul de coabitare între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta a fost o "cacealma", dar era "oarecum firesc" ca prim-ministrul să semneze hârtia. Afirmaţia a fost făcută la RFI de către vicepreşedintele executiv al PNL, Mircea Diaconu. El crede că "acea hârtie şi-a atins efectul în clipa în care domnul Băsescu a avut ce flutura la Bruxelles. În ţară, n-are nici o importanţă".

28 feb. 2013, 17:24
Mircea Diaconu: Acordul de coabitare a fost o cacealma a lui Băsescu

Mircea Diaconu consideră că pactul de coabitare „este un neobişnuit gest protocolar, neobişnuit, pentru că n-am mai auzit de aşa ceva, nici nu cred că există undeva. Lucrurile sunt sau nu sunt, pur şi simplu, nu pe un petec de hârtie! A fost o cacealma mică pe care a jucat-o domnul Băsescu, recunosc, cu talent, pentru că în felul ăsta s-a validat o dată în plus, a avut cu ce să se ducă la Bruxelles atunci şi a fluturat o hârtie. Cum s-ar traduce probabil ce spunea dânsul pe-acolo, fluturând hârtia în poza aia de grup, ceea ce n-am văzut să fluture nici un alt lider european mare, mic, niciodată, vreo hârtie, s-o împingă în mâna unora şi probabil textul, traducerea ar fi cam în genul ăsta: „gata, am rezolvat cumva, uitaţi, scrie şi aici, România nu mai merge spre Moscova, merge datorită mie către… i-am potolit, uite, uitaţi dovada că am rezolvat problema şi totul e sub control, mergem în continuare cu Europa”. Ceea ce este o penibilitate absolută, nu aşa! Dar asta este! Pe de altă parte, domnul Ponta era oarecum firesc să semneze hârtia asta, neconsiderând-o importantă probabil, dar era un fel de garanţie că nu va fi iarăşi un zgomot, iarăşi un urlet general apropo de desemnarea sa ca prim-ministru în urma alegerilor”.

În opinia vicepreşedintelui liberal, „acea hârtie şi-a atins efectul în clipa în care domnul Băsescu a avut ce flutura la Bruxelles. Stop! Mai departe, în ţară, n-are nici o importanţă. Pe de altă parte, e de notorietate, nici nu trebuie demonstrat faptul că votul masiv al USL-ului a inclus dispariţia personajului politic Băsescu, adică acel vot s-a îndreptat contra domnului Băsescu. Drept care n-avea rost, cred eu, să semnezi nici un pact cu nici un om de tipul ăsta, care a fost invalidat, zdrobit de votul public”.