Ministrul Sănătăţii, în conflict de interese. Vasile Cepoi este acuzat de CORUPŢIE

Acuzaţii grave la adresa ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi. Ministrul este acuzat de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi infracţiuni asimilate celor de corupţie, în calitate de fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. 

RomaniaTV.net
25 sept. 2012, 07:07
Ministrul Sănătăţii, în conflict de interese. Vasile Cepoi este acuzat de CORUPŢIE

„În urma evaluărilor demarate la data de 27.04.2011, s-au constatat indicii privind posibila săvârșire de către VASILE CEPOI, în calitate de fost Director al Direcției de Sănătate Publică Iași, în prezent, Ministru al Sănătății, a infracțiunii de conflict de interese, a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum și a celor asimilate infracțiunilor de corupție”, se arată într-un comunicat de presă al ANI.

Potrivit inspectorilor de integritate, în calitate de Director al Direcției de Sănătate Publică Iași, Vasile Cepoi „a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituția pe care o conducea la acea dată ca partener în Proiectul ”Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România”, derulat în baza Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU)”.

„Ulterior, Vasile Cepoi, împreună cu soția sa, au fost angajați în cadrul proiectului și au obținut venituri de natură salarială de la beneficiarul Fundația AMFITEATRU și de la partenerii: Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași, respectiv S.C. Info Educația S.R.L. Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundația AMFITEATRU (beneficiar), alături de Direcția de Sănătate Publică Iași, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași și S.C. Info Educația S.R.L. Beneficiul patrimonial obținut de VASILE CEPOI, împreună cu soția sa, în cadrul acestui proiect este de 191.726 Lei (aprox. 42.440 €).

În cadrul Proiectului ”Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România” – dezvoltat în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane  (POSDRU), VASILE CEPOI a deținut următoarele calități: Manager de proiect (numit în funcție la data de 01.09.2010 și înlocuit din funcție la 26.10.2010);  Director de proiect pentru activitățile editoriale și de cercetare (în perioada 01.12.2010 – 05.12.2011); Trainer audit calitate (în perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 și 01.10.2011 – 31.03.2012)”, se precizează în comunicat.

Potrivit ANI, Cepoi a fost informat, la data de 12.05.2011, respectiv, data de 09.08.2012, despre declanșarea procedurii de evaluare, iar la data de 03.09.2012, însoțit de apărătorul ales, s-a prezentat la sediul ANI pentru a lua la cunoştinţă de informaţiile şi datele cuprinse în dosarul de evaluare. 

ANI precizează că „s-a dispus sesizarea organelor judiciare competente, cu privire la posibila săvârşire de către Vasile Cepoi în prezent, Ministrul Sănătății, a infracțiunii de conflict de interese, a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum și a celor asimilate infracțiunilor de corupție”.

„Nu am văzut raportul ANI care stă în spatele comunicatului de presă. ANI a pregătit un raport intermediar privitor la un conflict de interese, faţă de care noi am depus un material, în sensul că acuzaţiile sunt neîntemeiate. Mai departe, înţeleg că dânşii au pregătit un raport final, în care au menţinut existenţa conflictului de interese, din punctul lor de vedere. Când am fost la ANI nu am dicutat chestiuni care au legătură cu fapte de corpuţie, ci doar elemente de natură civilă, pentru că raportul ANI este până la urmă un act civil”, a declarat la România TV, avocatul ministrul Sănătăţii Vasile Cepoi, Valentin Constantinof.