Ministrul Remus Pricopie a propus introducerea cursurilor de limba română în şcolile din Franţa

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a propus vineri în cadrul întâlnirii de la Paris cu ministrul francez al Educaţiei, Vincent Peillon, introducerea cursurilor de Limbă, cultură şi civilizaţie românească în unităţile de învăţământ preuniversitar din Franţa, cursuri adresate elevilor de origine română.

22 mart. 2013, 15:56
Ministrul Remus Pricopie a propus introducerea cursurilor de limba română în şcolile din Franţa

Potrivit unui comunicat al Ministerul Educaţiei Naţionale, citat de Agerpres, ministrul Remus Pricopie a arătat la întâlnirea cu omologul său francez Vincent Peillon că susţine predarea limbii franceze şi a disciplinelor nonlingvistice în limba franceză în învăţământul românesc.

În România funcţionează 30 de licee bilingve, în care studiile se finalizează cu bacalaureat bilingv, iar în universităţile româneşti îşi desfăşoară activitatea şapte lectori francezi.

Dintre programele europene existente, cea mai mare mobilitate a studenţilor români către Franţa se înregistrează prin programul Erasmus – 24,13% dintre aceştia. Distribuţia pe niveluri de studiu este următoarea: 51% – licenţă, 36% – de masterat şi 13% – doctorat.

Ministrul Remus Pricopie a apreciat în cadrul întâlnirii şi buna colaborare bilaterală în domeniul învăţământului profesional şi tehnic, dar şi necesitatea eficientizării sistemelor de formare profesională prin accesarea Fondului Social European.

Demnitarul român l-a invitat la Bucureşti pe omologul său, Vincent Peillon, cu ocazia inaugurării noii clădiri a Lycée Français Anna de Noailles, care va avea loc în cursul acestui an.

Cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească a fost implementat de Institutul Limbii Române încă din 2007 în ţări precum Spania, Italia, Belgia, Olanda.