Ministrul Muncii anunţă RECALCULAREA pensiilor speciale. Câmpeanu: Multe nu au fost făcute corect

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, anunţă o nouă recalculare a pensiilor speciale. Motivul invocat este acela că "nu au fost multe dintre ele corect făcute".

RomaniaTV.net
14 feb. 2013, 13:00
Ministrul Muncii anunţă RECALCULAREA pensiilor speciale. Câmpeanu: Multe nu au fost făcute corect

„Marţi chiar mergem în Parlament la comisia de Munca sa discutam pe aceste probleme, dar în legătură cu pensiile militarilor la Ministerul Apararii si la celelalte structuri se lucreaza la revenirea la o lege care sa ii priveasca direct”, a afirmat Mariana Câmpeanu, la o emisiune tv.

Potrivit ministrului, recalcularea este cea mai bună soluţie, având în vedere că greşelile făcute până acum ar fi „foarte greu de îndreptat”.

„Este foarte foarte greu acum sa pui celor care au 9 mii de lei pensia, sa le scazi, iar celor care printr-o nedreptate s-a scazut pensia, sa le adaugi. E foarte greu de indreptat pentru ca trebuie facuta o alta recalculare, toate pensiile trebuie recalculate pentru ca nu au fost multe dintre ele corect facute”, a adăugat ministrul.

„În perioada 2005-2008, s-a realizat recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, în conformitate cu principiile şi algoritmul de calcul prevăzut de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare. Începând cu data de 1 ianuarie 2011, sistemul public de pensii este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, act normativ care abrogă prevederile Legii nr. 19/2000. Scopul Legii nr. 263/2010 a fost acela de a reforma sistemul public de pensii în vederea asigurării sustenabilităţii acestuia. Prin Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor au fost recalculate toate pensiile de serviciu stabilite în baza actelor normative cu caracter special, pe baza principiilor care reglementează sistemul public de pensii, principii care s-au regăsit atât în Legea nr. 19/2000, cât şi în Legea nr. 263/2010”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Potrivit ministerului, recalcularea pensiei va fi făcută în contextul în care pensionarul a realizat stagii de pensionare după data înscrierii la pensie sau dacă prezintă dovezi suplimentare faţă de cele depuse iniţial la dosarul de pensionare.

„În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite
şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, PRIN DECIZIE DE
REVIZUIRE.â ( art. 107 din Legea nr.263/2010). Sumele rezultate în urma revizuirii se acordă sau se recuperează,
după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor. Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la
stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii”, se mai arată în comunicatul Ministerului Muncii.