Ministrul german de Finanţe: Dacă o ţară vrea să iasă din zona euro, trebuie să acceptăm acest lucru

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a declarat marţi că dacă o ţară va decide să iasă din zona euro sau din Uniunea Europeană faptul ar fi regretabil dar ar trebui acceptat, transmite AFP.

RomaniaTV.net
28 feb. 2012, 16:58
Ministrul german de Finanţe: Dacă o ţară vrea să iasă din zona euro, trebuie să acceptăm acest lucru

„Zona euro şi Uniunea Europeană se bazează pe anumite principii, între care libertatea, statul de drept, non-discriminarea. Dacă o ţară va decide să plece, am regreta acest lucru, dar va trebui să acceptăm, conform acestor principii”, a afirmat Schauble într-o conferinţă de presă la Berlin.

Ministrul a fost întrebat în special despre Grecia, pentru care deputaţii germani au acceptat luni, nu fără critici, un al doilea plan european de salvare.

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a fost mai incisiv într-un interviu publicat în această săptămână de săptămânalul Der Spiegel.

„Nu vorbesc despre excluderea Greciei ci despre crearea unor stimulente care să nu poată fi refuzate. Şansele Greciei de a-şi recâştiga conpetitivitatea sunt mai mari în afara zonei euro, decât dacă ar rămâne în uniunea monetară”, a afirmat Friedrich.

Această idee a provocat rumoare în majoritatea guvernamentală a cancelarului Angela Merkel, care susţine menţinerea Greciei în zona euro.