Ministerul Sănătăţii vrea să modifice numărul de zile de spitalizare

Ministerul Sănătăţii vrea să modifice pachetul de servicii de bază, în conformitate cu acordul încheiat cu organismele internaţionale. Modificările vor fi operate la nivelul listei medicamentelor şi la cel al duratei zilelor de spitalizare.

RomaniaTV.net
17 mart. 2012, 16:52
Ministerul Sănătăţii vrea să modifice numărul de zile de spitalizare

Ministerul Sănătăţii propune un proiect de Hotărâre de Guvern care va modifica lista medicamentelor pentru trei denumiri compensate şi gratuite. Acest lucru nu va echivala însă cu o tăiere sau o excludere, ci cu o raţionalizare a consumului de medicamente.

Ministerul pune în dezbatere şi un proiect privind durata zilelor de spitalizare. Mai precis modificarea acesteia. Astfel, acestea nu pot depăşi durata medie a zilelor de spitalizare raportate în anul trecut.

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, spune că acestea sunt primele măsuri pe care Ministerul le adoptă pentru regândirea pachetului de servicii de bază.

100 de ambulanţe SMURD şi 26 din alte judeţe sunt dotate cu astfel de echipamente.

Paramedicii pot comunica cu medicii în timp real prin intermediul unei camere video şi iau împreună cea mai bună decizie pentru pacient.

„Ochii medicului sunt în permanenţă cu noi. Sunt situaţii când o secundă contează enorm, o secundă înseamnă o viaţă. În momentul în care medicul vede intervenţia poate veni cu sfaturi pentru a salva viaţa pacientului”, a explicat Vlad Vasile, de la SMURD Bucureşti.

„Un medic îşi dă seama dacă e rău sau transportă cu ambulanţa sau dacă poate aştepta până ajunge paramedicul. E o gestionare mai bună aşa. Dacă avem puţine maşini cu medic şi şi mai puţine elicoptere e normal să nu le trimitem la orice caz dacă putem obţine în câteva minute”, a spus şi Raed Arafat.

Dotarea unei ambulanţe cu astfel de echipamente costă 4.000 de euro, iar banii au fost donaţi Fundaţiei pentru SMURD.