Minerii aflaţi în subteran la Paroşeni au intrat în GREVA FOAMEI VIDEO

Aproximativ 500 dintre minerii aflaţi în subteran la Mina Paroşeni au decis ca, vineri după-amiază, să intre în greva foamei, considerând că sunt dispreţuiţi şi ignoraţi de forurile decizionale, în timp ce alt ortac a fost adus la suprafaţă întrucât i s-a făcut rău.

19 iul. 2013, 12:51
Minerii aflaţi în subteran la Paroşeni au intrat în GREVA FOAMEI VIDEO

Unul dintre minerii care refuză să iasă din subteranul Minei Paroşeni a ieşit, vineri după-amiază, la suprafaţă, pentru a-şi aduce un coleg căruia i s-a făcut rău şi care a fost preluat de o ambulanţă.

„Transmiteţi-i lui Victor Ponta că poate aşa i se îndeplineşte visul să închidă mineritul din Valea Jiului, dacă ne scot unul câte unul din subteran. Aşa, dacă murim pe capete, probabil vor rezolva şi problema minerilor„, a spus minerul care şi-a adus colegul la suprafaţă, informează Mediafax.

Minerii aflaţi în subteran la Paroşeni au decis să intre în greva foamei, de vineri de la ora 16.00, considerând că sunt dispreţuiţi şi ignoraţi de forurile decizionale.

Preşedintele sindicatului „Huila”, Domokos Laszlo, care a fost în subteran să le spună minerilor despre întâlnirea de la Prefectura Hunedoara, a confirmat că aceştia i-au comunicat că vor recurge la această formă de protest.

Vineri seara, minerii au anunţat ar putea încheia protestul, dacă li se garantează prevederile din noul contract cadru negociat vineri între reprezentanţii SNIMVJ şi cei ai Complexului Energergetic Hunedoara. Preşedintele Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos, a declarat că acordul pare unul bun. „Contractul prevede preluarea cantităţii de cărbune până la sfârşitul anului 2013. Preţul pe luna aceasta este stabilit la 57 de lei/Gcal. Pentru lunile viitoare preţul se va stabili în baza unor acte adiţionale şi a unui algoritm de calcul care ia în considerare preţul mediu pe terţe pieţe, plus transportul. După părerea mea este o formă bună de contract, dacă el conţine aceste clauze care mi s-au spus”, a afirmat liderul sindical, adăugând că-i va solicita directorului general Aurel Anghel să coboare în subteran şi să le transmită minerilor garanţia că noul contract va fi respectat, ca de altfel şi programul de închidere a minelor convenit cu Comunitatea Europeană, până în anul 2018.

 

Joi, aproximativ 200 de mineri din schimbul I de la Mina Paroşeni, sucursală a Societăţii Naţionale Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), au refuzat, după terminarea programului de lucru, să iasă din subteran, nemulţumiţi că reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu le preiau cărbunele.

Totodată, minerii au cerut ca premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, să vină în Valea Jiului, la discuţii, pentru a se asigura că aceştia cunosc problemele pe care le au ortacii.

Numărul protestatarilor din subteran a crescut, pe măsură ce s-au alăturat ortaci din celelalte schimburi şi la minele Petrila şi Uricani, astfel că, vineri, aproximativ o mie de mineri de la cele trei unităţi miniere ale SNIMVJ sunt blocaţi în subteran.

Directorul SNIMVJ, Petre Drăgoescu, a demisionat, vineri, din funcţie, după ce Guvernul a decis ca societatea să treacă, de săptămâna viitoare, în subordinea Ministerului Energiei, ea urmând să fie condusă de un reprezentant PSD.

„La nivel de ministere (Ministerul Economiei şi Ministerul Energiei – n.r.) s-a convenit ca ambele societăţi din Valea Jiului (Societatea Naţională a Huilei şi SNIMVJ – n.r.) să fie subordonate aceluiaşi minister, respectiv Ministerul Energiei. În aceste condiţii, pentru a detensiona situaţia din Valea Jiului şi pentru a rezolva imediat problema minerilor care sunt în subteran, am considerat că trebuie să-mi dau demisia, fiindcă această demisie este în folosul minerilor”, a spus Drăgoescu.