Militarii americani caută comori la Hârşova, cu detectoarele de metale VIDEO

Comorile arheologice ale ţării noastre sunt tentante şi pentru militarii americani. Doi soldaţi din baza de la Mihail Kogălniceanu au fost descoperiţi că foloseau detectoare de metal în situl arheologic al cetăţii Carsium din localitatea Hârşova. Soldaţii sunt suspectaţi că voiau să pună mâna pe vestigii arheologice ce aparţin patrimoniului naţional.

RomaniaTV.net
23 mai 2012, 07:28
Militarii americani caută comori la Hârşova, cu detectoarele de metale VIDEO

Localnicii au văzut soldaţii plimbându-se cu detectoarele de metal printre ruinele cetăţii Carsium. Li s-a părut suspect, aşa că au anunţat poliţia. Asupra lor nu au fost găsite obiecte de patrimoniu, însă anchetatorii presupun că asta căutau militarii. Purtătorul de cuvânt al exerciţiului Black Sea Rotational Force, la care participă soldaţii, confirmă existenţa incidentului.

„Suntem în curs de a obţine informaţii despre acest incident. În acest moment nu avem niciun militar în custodia autorităţilor române”, a declarat maiorul Keith Faust.

Specialiştii spun că în situl arhelogic au fost găsite vestigii importante, monede din aur şi argint, dar şi obiecte cu valoare istorică şi arheologică ce nu pot fi valorificate pe piaţa neagră a căutătorilor de comori.

„Nu ştiu dacă se pot numi comori pentru căutătorii de comori. Ca să fiu sincer avem tangenţe puţine cu problema căutătorilor de comori pentru că nu am avut astfel de situaţii la Hârşova, pentru că cetatea este în oraş”, a precizat arheologul Constantin Nicolae.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa vor prelua cazul şi urmează să stabilească dacă militarii americani pot răspunde penal.