Mii de persoane manifestează la Moscova împotriva lui Putin

Câteva mii de persoane începeau să se adune miercuri, la îndemnul opoziţiei, pentru a cere eliberarea persoanelor deţinute după o manifestaţie organizată în momentul revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin, în urmă cu un an, relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
12 iun. 2013, 12:20
Mii de persoane manifestează la Moscova împotriva lui Putin

Peste 5.000 de manifestanţi de toate vârstele s-au reunit deja, până la prânz, în Piaţa Kaluga, în centrul Moscovei, pentru a participa la o manifestaţie numită „Marşul pentru libertatea voastră şi a noastră”, potrivit unei estimări făcute de AFP.

Organizatorii speră să adune până la 30.000 de persoane.

Participanţii, din diverse curente politice, flutură afişe cu diverse sloganuri, şi anume „Libertate deţinuţilor din 6 mai”, „Putin, ruşinea Rusiei” sau „Jos autocraţia prezidenţială”.

Opozantul numărul unu al preşedintelui rus, Aleksei Navalnîi, judecat pentru deturnare de fonduri, este prezent la manifestaţie, alături de oficiali ai mişcărilor liberale Solidarnost şi Parnas, Ilia Iaşin şi Mihail Kasianov.

Manifestanţii trebuie să defileze până la Piaţa Bolotnaia, în faţa Kremlinului, unde, pe 6 mai 2012, o manifestaţie împotriva învestirii lui Vladimir Putin la Kremlin, a doua zi, pentru un al treilea mandat prezidenţial, degenerat în confruntări.

Zeci de protestatari şi aproximativ 30 de poliţişti au fost răniţi în acea zi în timpul confruntărilor.

Declanşarea acestora rămâne controversată, opoziţia acuzând provocări din partea forţelor de ordine pentru a justifica o intervenţie împotriva contestatarilor.

Aproximativ 30 de persoane au fost inculpate de atunci, iar procesul a 12 dintre ele a început săptămâna trecută.

În prima zi a procesului, justiţia a hotărât să prelungească cu şase luni perioada de detenţie pentru zece persoane inculpate, dintre care unele, acuzate că au participat la „tulburări în masă”, riscă până la opt ani de închisoare.

„Am venit imediat pentru a cere eliberararea deţinuţilor din Bolotnaia. Ei nu sunt vinovaţi şi sunt în închisoare”, a declarat pentru AFP Anastasia Iureva, în vârstă de 21 de ani, una dintre participante la manifestaţie.

Tatiana, o pensionară în vârstă de 70 de ani, a declarat că participarea la manifestaţiile opoziţiei este „singurul mijloc de a spune ceva autorităţilor”.

„Ele ne aud, altfel nu ar fi atâţia poliţişti aici. Ea (autoritatea) se teme de noi”, a adăugat ea.