Mihail Neamţu, acuzat de incitare la extremism pentru că a recitat o poezie a lui Radu Gyr

Mihail Neamţu, liderul Partidului Noua Republică, este acuzat de incitare la extremism. Reprezentanţii Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului au fost iritaţi de discursul susţinut de politician, în urmă cu câteva zile, la lansarea candidaţilor alianţei ARD. În replică, Neamţu spune că versurile nu au o referire legionară şi că prin recitarea acestora a încercat doar să onoreze memoria ţăranilor ucişi de comunişti.

RomaniaTV.net
08 nov. 2012, 13:14
Mihail Neamţu, acuzat de incitare la extremism pentru că a recitat o poezie a lui Radu Gyr

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului susţine că poezia recitată de Mihail Neamţu incită la crime şi violenţe. „Domnia sa se face vinovat de incitare la extremism, de ignorare deliberată a antisemitismului promovat de legionari, de promovarea publică a unor personaje de la marginea istoriei care poartă responsabilitatea multor crime împotriva umanităţii”, se arată în comunicatul CMCA.

Poezia recitată de către Neamţu se numeşte „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!” şi aparţine poetului Radu Gyr, care a fost legionar. „Domnul Mihail Neamţu a ales să promoveze ideologi legionari care au fost şi rămân responsabili pentru crimele comise împotriva cetăţenilor români vinovaţi de a se fi născut evrei”, se spune în comunicat.

Centrul pentru combaterea antisemitismului consideră că lipsa unei delimitări clare, a conducerii ARD faţă de atitudinea şi declaraţiile lui Mihail Neamţu, echivalează cu o aprobare tacită a unor viitoare politici publice antisemite.

În replică, Mihail Neamţu spune că mesajul versurilor pe care le-a recitat nu au referire elgionară.

„Strigătul din „Ridică-te Gheorghe, Ridică-te Ioane” răzbuna suferinţa a sute de mii de plugari şi chiaburi închişi de comunişti pentru un simplu motiv: dragostea de pământ şi libertate. Când am recitat „Ridică-te Gheorghe”, am vrut să onorez memoria ţăranilor ucişi de comunişti, iar nu să cauţionez aberaţiile politice din tinereţea lui Gyr. Ele sunt respingătoare şi stupide. Legionarismul a fost o aberaţie politică, combinând extremismul naționalist, recursul la crimă și cultul morților”, scrie pe Facebook liderul Noii Republici.

Radu Gyr este pseudonimul lui Radu Demetrescu, care a fost director general al teatrelor în perioada regimului legionaro-antonescian. După instaurarea regimului comunist a fost închis în două rânduri. A doua, în 1958, a fost arestat şi condamnat la moarte chiar pentru că a scris poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”, în care comuniştii au văzut un îndemn la revoltă. Pedepsa i-a fost comutată la 25 de ani de închisoare, dar Gyr a fost eliberat în 1964, prin amnistia generală acordată deţinuţilor politici.

Iată primele două strofe ale poeziei ce a fost recitată de către Neamţu:

Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
Nu pentru pătule, nu pentru pogoane,
Ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
Pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
Pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!