Metodologia de înscriere în învăţământul primar a fost aprobată de ministrul Educaţiei

Metodologia de înscriere în învăţământul primar pentru 2013-2014, care prevede, printre altele, menţinerea clasei pregătitoare în ciclul primar şi organizarea acesteia atât în şcoli, cât şi în grădiniţe, a fost aprobată, marţi, de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

26 mart. 2013, 21:37
Metodologia de înscriere în învăţământul primar a fost aprobată de ministrul Educaţiei

Conform metodologiei, clasa pregătitoare rămâne în învăţământul primar şi poate fi organizată atât în spațiile școlilor, cât și în incinta grădinițelor, înscrierile pentru anul şcolar 2013-2014 urmând să înceapă la 2 aprilie,  relatează Mediafax.

Metodologia prevede că, pentru informarea părinților, fiecare unitate de învățământ va pune la dispoziție informații referitoare la locul de desfășurare a activității corespunzătoare clasei pregătitoare (în spațiul școlilor sau a grădinițelor), la posibilitatea organizării programului „Școala după școală”, la organizarea și dotarea spațiului școlar.

Ministerul Educaţiei a precizat anterior că nu sunt diferențe între clasele pregătitoare organizate în şcoli şi cele din incinta grădiniţelor.

„Toate au fost gândite și amenajate astfel încât să ofere cele mai bune condiții pentru desfășurarea procesului educațional. În ambele locuri vor preda exclusiv învățători/învățătoare care au urmat cursurile de formare pentru clasa pregătitoare. Curriculum-ul va fi același, indiferent de locul unde se desfășoară cursurile pentru clasa pregătitoare.”, a explicat instituţia condusă de ministrul Remus Pricopie.

În clasa pregătitoare se vor putea înscrie, pentru anul școlar 2013-2014, copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2013, inclusiv, dar şi, la solicitarea părinților, cei care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la 31 august 2013, inclusiv, pot fi înscriși, la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare. De asemenea, la solicitarea părinților, în clasa I vor putea fi înscrişi copiii care împlinesc 7 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.

Părintele va putea opta pentru înscrierea la școala de circumscripție sau pentru o unitate de învățământ, alta decât școala de circumscripție (în această situație, copilul este înscris în limita locurilor libere și, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale și specifice de departajare).

„Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare, la școala de circumscripție, vor fi înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată. Pe locurile libere, se înscriu și, ulterior, se înmatriculează, copiii care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități, în conformitate cu solicitările părinților și cu prevederile prezentei metodologii.”, prevede metodologia.

În situația în care, într-o unitate de învățământ, numărul cererilor de înscriere de la părinți al căror domiciliu se află în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare, generale și specifice, stabilite în conformitate cu prevederile metodologiei.

La departajare, primele vor fi aplicate criteriile generale: copilul are un anumit tip de handicap; este orfan de unul sau de ambii părinți; provine de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial; are un frate sau o soră înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învățământ dorită.

Ministerul garantează că fiecare copil are un loc asigurat în clasa pregătitoare, precizând că locurile alocate prin cifra de școlarizare pentru clasa pregătitoare sunt mai mari sau egale cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar.

Înscrierile vor avea loc în două etape, conform calendarului propus de minister. Prima etapă este programată în perioada 2-22 aprilie (de luni până vineri, între orele 8.00 şi 20.00, şi sâmbăta, între orele 8.00 şi 13.00), iar a doua, între 8 şi 17 mai.

La etapa a doua participă doar copiii care nu au fost cuprinși într-o unitate de învățământ, după prima etapă. Potrivit proiectului privind calendarul înscrierilor, dacă, după prima etapă, copiii nu sunt cuprinși în nicio unitate de învățământ, părinții vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă. Unitățile de învățământ sunt obligate să afișeze situația copiilor înscriși și a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere.

Actele necesare la înscriere sunt: cerere-tip de înscriere; copii după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; certificatul de naștere al copilului; documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare / clasei I (acolo unde este cazul); alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale și/sau specifice (acolo unde este cazul).

Înscrierea se va face la unitatea de învățământ la care părintele dorește să fie admis copilul. Astfel, cererile-tip pot fi completate și validate direct la unitatea de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului, însă pot fi completate și online, pe un formular disponibil la adresa www.edu.ro, accesând căsuța de pe prima pagină, intitulată Înscriere în învățământul primar. Formularul va fi disponibil online din 2 aprilie. În cazul completării online, părintele va trebui să meargă la unitatea de învățământ la care dorește înscrierea copilului, pentru validarea cererii.