Metode prin care poţi scăpa de aluniţe, semne din naştere şi umflături ale pielii

Deşi aluniţele şi semnele din naştere sunt în principiu inofensive şi unele pot fi chiar sexy, ele pot fi eliminate din motive cosmetice prin diverse metode.

04 mart. 2013, 17:27
Metode prin care poţi scăpa de aluniţe, semne din naştere şi umflături ale pielii

Chiar dacă se înmulţesc odată cu înaintarea în vârstă, aluniţele, semnele din naştere şi urmele pe piele sunt în general nedăunătoare, iar medicii spun că „nu se poate face nimic în privinţa lor”, potrivit Daily Mail.

În funcţie de natura şi de dimensiunea acestor semne, există proceduri de îndepărtare disponibile mai ales în sistemul medical privat, scrie Mediafax.

  •    Semnele din naştere: pete de mici dimensiuni maronii sau roşii situate în diverse zone ale corpului de la naştere. „Semnele roşii constituie milioane de vase de sânge amestecate (…)”, potrivit reprezentantului unei clinici din Nottingham.

Metoda de extracţie: Pentru aluniţele roşii este recomandată optarea pentru eliminarea prin laser „Dye” (cu colorant). Potrivit doctorului Nick Lowe, de la clinica Cranley din Londra, procedura schimbă „lungimea de undă, aşadar pigmentul din celulele sangvine roşii absoarbe lumina, iar vasele sunt îngustate.” În ceea ce priveşte semnele din naştere roşii, este preferabilă eliminarea timpurie, pentru că devin mai groase odată cu înaintea în vârstă, fiind mai greu de tratat.

Semnele mai pronunţate la exterior şi de culoare maronie pot fi eliminate prin laser cu dioxid de carbon, diodă laser sau prin excizie chirurgicală, fiecare dintre aceste opţiuni lăsând cicatrici vizibile.

  •     Aluniţele: Sunt excrescenţele maronii sau de un roşu aprins care pot fi porţiuni plane sau pronunţate la exterior. Sunt de mai multe tipuri, iar primul pas în cazul unei extracţii este consultarea unui dermatolog specialist pentru identificarea exactă a tipului.

Metoda de extracţie: „Chiuretajul prin diatermie este o opţiune”, spune doctorul Sarah Hull, specialist în medicină generală la Mole Clinic din Londra. „O ramă circulară elimină leziunea, iar pielea din zona înconjurătoare rămâne neatinsă. Sângerarea este cauterizată prin diatermie. O crustă se formează şi cade singură.” Este metoda aleasă şi de Sarah Jessica Parker pentru eliminarea aluniţei din bărbie.

O altă opţiune este operaţia prin excizie, dar cicatricea rămasă este mai vizibilă.

  •     Aluniţele roşii: Sunt acumulări de vase de sânge, având culoarea roşu aprins şi fiind cunoscute drept „angioame cireaşă”. În mod normal, sunt ieşite cu 2-3 milimetri în exterior şi au o suprafaţă fină.

Metoda de extracţie: Recomandarea este Intense Pulsed Light (IPL). Aceasta foloseşte lungimi de undă de lumină diferite şi distruge adaosul de sânge, astfel încât aluniţele se retractează şi mor, spune doctorul Mervyn Patterson, de la Woodford Medical, instituţie specializată în tratamentele de piele.
Diatermia este o opţiune doar dacă aceste aluniţe sunt situate pe scalp, iar laserul sau IPL-ul ar putea cauza pierderea părului.

  •     Milia (acneea miliară): Mici umflături albe, aflate de obice în jurul ochilor, al pomeţilor sau al pleoapelor. Sunt chisturi umplute cu cheratină, proteină aflată în piele.

Metoda de extracţie: Umflăturile pot fi extrase prin străpungerea cu un ac sterilizat şi apoi scoaterea substanţei albe, dar procedura ar trebui făcută de specialiştii unei clinici – nu pot fi eliminate asemenea punctelor negre, putând dăuna pielii.

  •     Umflături ale pielii: Excrescenţe maronii sau de nuanţe roşii care seamănă cu negii şi sunt de obicei, la fel de mari ca un bob de orez. „Două treimi dintre noi le-ar putea avea până la vârsta de 70 de ani”, a spus doctorul Patterson.

Metoda de extracţie: Frioterapia este o metodă eficientă şi constă în îngheţarea excrescenţei cu nitrogen lichid. Ţesutul distrus se va ofili şi se va desprinde în două sau trei săptămâni.

  •     Puncte de la soare: Concentrări de melanină printre celulele pigmentare care iau forma unor puncte întunecate la suprafaţa pielii, în special în palmă şi pe faţă, zonele care sunt expuse cel mai mult la soare. Şi în cazul lor, probabilitatea de apariţie creşte odată cu vârsta.

Metoda de extracţie: Eliminarea prin laser Q-switch, metoda folosită şi pentru eliminarea tatuajelor. Laserul distruge pigmentul, provocând un sunet puternic.

Totuşi, în cazul oricărui tip de semn al pielii, este recomandat un control pentru a verifica dacă semnele nu sunt maligne.

Citeşte şi Cum recunoşti aluniţele cancerigene