Meteorologii explică TORNADA de la Vama Veche. Vezi ce a provocat fenomenul care a speriat turiştii

Turiştii din Vama Veche au avut parte marţi de imagini inedite: vârtejuri deasupra mării. Fenomenul a fost asociat cu o tornadă, dar a fost vorba de fapt de o trombă marină.

RomaniaTV.net
16 iul. 2013, 20:47
Meteorologii explică TORNADA de la Vama Veche. Vezi ce a provocat fenomenul care a speriat turiştii

Fenomenul produs, marţi, pe suprafaţa mării, la Vama Veche, se numeşte trombă marină şi a fost cauzat de diferenţa de temperatură de la suprafaţa apei, care era de 24-25 de grade, şi o masă de aer mai rece, sub un nor Cumulonimbus, a explicat directorul Centrului Meteorologic Dobrogea, Vasile Torică, citat de Mediafax.

Potrivit directorului Centrului Meteorologic Dobrogea, tromba marină este un fenomen întâlnit în anotimpul cald şi format pe suprafaţa apei: „Fenomenul produs pe apă se numeşte trombă marină, iar dacă are loc pe uscat este o tornadă. Fenomenul a fost cauzat de diferenţa de temperatură de la suprafaţa apei, care era de 24-25 de grade, şi o masă de aer mai rece, sub un nor Cumulonimbus”.

Citeşte şi: Fenomen extrem de rar: TORNADĂ la Vama Veche VIDEO

El a menţionat că viteza de deplasare a trombei marine coincide cu cea a sistemului noros şi poate ajunge până la 100 de metri pe secundă. În cadrul acestui fenomen sunt ridicate picături de apă, peşti, broaşte şi sunt aruncate pe mal, iar dacă fenomenul are loc pe uscat atunci angrenează particule de praf, resturi de vegetaţie sau alte obiecte ridicate de la sol, a mai spus directorul Centrului Meteorologic Dobrogea.

Vasile Torică a mai afirmat că asemenea fenomene se produc în perioada caldă pe suprafaţa apei şi şi-a amintit de un eveniment asemănător petrecut în 2002 la Gura Portiţei.

„S-a mai întâmplat în 2002 la Gura Portiţei în iulie, iar o lună mai târziu a fost tornada de la Făcăieni, din judeţul Ialomiţa”, a precizat sursa citată.