Mesajul lui Băsescu de la Cotroceni, cu jumătate de oră înainte de încheierea votului

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Preşedintele Traian Băsescu a transmis duminică seara, în jurul orei 20.30, un mesaj pe Facebook adresat cetăţenilor de etnie maghiară.

RomaniaTV.net
09 dec. 2012, 18:33
Mesajul lui Băsescu de la Cotroceni, cu jumătate de oră înainte de încheierea votului

Este esenţial ca cetăţenii români de etnie maghiară să meargă la vot. Numai aşa drepturile şi interesele lor pot fi mai bine apărate. Cetăţeni români de etnie maghiară, mergeţi la vot!”, este mesajul şefului statului către alegătorii maghiari, într-un clip filmat la Cotroceni şi postat pe Facebook.

Mesajul lui Băsescu vine după ce rezultatele parţiale ale exit-poll-urilor indică un scor mai mic de 5% pentru UDMR, ceea ce i-a determinat şi pe liderii Uniunii să lanseze mesaje pentru ca maghiarii să meargă la vot.

Un îndemn la adresa maghiarilor a postat pe Facebook şi liderul UDMR, Gyorgy Frunda.

„Mai este o jumătate de oră până la închiderea urnelor. Vremea e rea, dar cred că alegătorii ar trebui să ne susţină. Fiţi alături de noi şi daţi-ne voturile cât mai e timp”, a scris Frunda. „Nu atingem pragul de 5%. Să ducem pe toată lumea la urne„, a mai precizat Frunda.

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter a declarat la un post de radio ca estimările preliminare arată că partidul ar urma să obţină un scor de 4,2%.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a scris si el pe contul său că judeţele Harghita, Cluj şi Mureş sunt ultimele privind prezenţa. Preşedintele UDMR a postat şi o poză în care îndeamnă lumea la vot.

Într-o intervenţie la un post de radio Kovacs Peter, secretarul general al UDMR a estimat că în final partidul ar urma să obţină un scor politic de 4,2 %. În acest caz singura soluţie ca UDMR să rămână în Parlament este să câştige şase colegii de deputaţi şi trei de senator astfel ar intra în pragul alternativ prevăzut de legea electorală.

Prezenţa la vot la ora 18.00, potrivit BEC, era în Harghita de 36,51%, în Mureş – 34,93% şi Covasna – 33,31%.

Preşedintele Traian Băsescu a votat duminică, în jurul orei 12.00, la Liceul Xenopol din Capitală. Şeful statului a venit la vot însoţit de soţia Maria şi de cele fete, Ioana şi Elena, şi a fost întâmpinat de un grup de aproximativ 20 de simpatizanţi, care l-a aplaudat şi i-a cântat.