Mehedinţi: Culturi agricole compromise din cauza hoţilor care au furat sistemul de irigaţii VIDEO

Au Dunărea la doar câteva zeci de metri, dar culturile agricole au fost pârjolite de caniculă. După săptămâni întregi de temperaturi de peste 35 de grade, fermierii din Mehedinţi s-au ales cu mii de hectare de teren distruse. Dacă le-ar fi irigat, ar mai fi putut salva producţia, spun ei, însă sistemul folosit înainte de 1989 a fost furat bucată cu bucată.

RomaniaTV.net
02 aug. 2012, 14:15
Mehedinţi: Culturi agricole compromise din cauza hoţilor care au furat sistemul de irigaţii VIDEO

Aproximativ 7.000 de hectare de culturi agricole din partea de sud a judeţului Mehedinţi beneficiau de un sistem de irigaţii. De-a lungul timpului, acesta a căzut însă pradă hoţilor.

Cornel Stroiescu are 1.500 de hectare cultivate cu grâu, floarea soarelui şi porumb. Din cauza secetei, a pierdut mai bine de jumătate din producţie. În bani, asta înseamnă un milion de euro.

„Eu am o producţie medie de 2.500 de kg, dacă erau irigaţii, cu siguranţă sub şase tone. Vă spun ce-mi spun colegii care au irigat, sub şase zone pe hectar nu scot”, a declarat Cornel Stroiescu, agricultor.

„Puteam să beneficiem de această minune care trece la doi paşi de noi, Dunărea, pe care trec miliarde de metri cubi de apă. Staţiile de pompare, canalele de dirijare a apei, trec la doi paşi de noi. Ne uitam cu mare durere în suflet şi la apa care trece pe acolo şi la culturile de aici”, a mai povestit un agricultor.

În zonă, în ultimele două săptămâni a plouat în cantităţi reduse, prea puţin faţă de seceta care a durat două luni.

Agricultorii vor să ceară bani europeni pentru a construi şase noi sisteme de irigaţii. Până vor primi însă finanţarea, vor pierde multe milioane de euro.