Medicii stomatologi fug de sate. Pentru o urgenţă, oamenii merg zeci de kilometri VIDEO

În mediul rural, cabinetele medicale de stomatologie lipsesc cu desăvârşire. Medicii stomatologici fug de sate pentru că oamenii sunt săraci şi ei nu-şi pot scoate investiţia pentru un cabinet medical. Fata din Bistriţa, diagnosticată greşit cu oreion, deşi avea o infecţie puternică la dinţi, nu a fost văzută de un stomatolog, pentru că în localitatea în care stă nu există niciun cabinet. Astfel de situaţii sunt în toate judeţele ţării. În Mehedinţi spre exemplu, în cele 61 de comune nu există decât 6 cabinete medicale.

RomaniaTV.net
26 nov. 2012, 09:35
Medicii stomatologi fug de sate. Pentru o urgenţă, oamenii  merg zeci de kilometri VIDEO

Pentru o durere de dinţi sau o urgenţă, oamenii sunt nevoiţi să meargă zeci de kilometri. Unii au renunţat de mult la vizitele de la stomatolog.

„Nu am fost de mult. Că mi-au căzut aproape toţi dinţii. Am fost la Severin. Aici nu avem, nu a fost deloc stomatolog”, a spus o bătrână.

În urmă cu câteva zile, o fată de 14 ani dintr-o localitate din Bistriţa-Năsăud a ajuns în stare gravă la spitalul din Cluj după ce medicul de familie a diagnosticat-o greşit. I-a spus că are oreion, în timp ce ea avea o infecţie dentară.

„Dacă această fetiţă avea acces la un medic stomatolog în primul rând nu avea carii. Un medic stomatolog putea să-şi dea seama că este o problemă care are punct de plecare dentar”, a declarat Teofil Lungu, şeful Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca.

Chiar dacă au un spor de 25% faţă de medicii din oraş, stomatologii nu merg să profeseze la ţară. Amenajarea unui cabinet medical este costisitoare, iar clienţii sunt puţini şi săraci.

O investiţie într-un cabinet medical costă în jur de 8.000 de euro.