Masacru Siria: Majoritatea victimelor de la Hula au fost executate, potrivit ONU

Majoritatea victimelor masacrului de la Hula, din Siria, au fost executate, potrivit primelor rezultate ale unei anchete ONU, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Rupert Colville, relatează AFP.

RomaniaTV.net
29 mai 2012, 11:04
Masacru Siria: Majoritatea victimelor de la Hula au fost executate, potrivit ONU

„Credem că mai puţin de 20 dintre cele 108 asasinate pot fi atribuite unor tiruri de artilerie şi tancuri”, a declarat Colville.

„Majoritatea celorlalte victime (…) a fost executată sumar în cadrul a două incidente diferite”, comise potrivit locuitorilor de miliţiile loiale regimului „shabiha”, a adăugat el.

Invocând motive de securitate, Colville a refuzat să spună cine sunt anchetatorii ONU care se ocupă de dosar.

El a subliniat că Înaltul Comisariat speră că „va fi un raport detaliat” despre masacrul de la Hula.

„Va fi cel puţin un raport al comisiei de anchetă privind Siria”, care este mandatată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Vineri, circa 108 persoane, dintre care 49 de copii, au fost ucise în masacrul de la Hula, potrivit ONU.

Damascul a negat „total orice responsabilitate guvernamentală în acest masacru terorist”.

Teheranul şi Beijingul, care susţin Damascul, au condamnat acest carnagiu, apreciind că trebuie identificaţi responsabilii, încercând astfel să exonereze autorităţile.

O comisie comună armată-justiţie, desemnată de Damasc să ancheteze aceste violenţe, urmează să îşi publice concluziile miercuri.

„Ceea ce este foarte clar este că a fost un eveniment absolut abominabil care a avut loc la Hula şi cel puţin o parte substanţială (…) este reprezentată de execuţii sumare ale civililor, inclusiv femei şi copii”, a denunţat Colville la Geneva.

„În acest stadiu, familii întregi ar fi fost ucise în casele lor”, a declarat el.