MĂRTURII DIN LAGĂR: Ce îi spune un fost deţinut politic torţionarului său VIDEO

E greu de imaginat ce poate simţi un deţinut politic atunci când se uită în ochii călăului său. Octavian Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, a făcut mărturisiri de un tragism ieşit din comun, la România TV. A ascultat mărturia celui care l-a călcat în picioare la propriu şi a avut puterea să spună că îl iartă.

RomaniaTV.net
13 aug. 2013, 21:00
MĂRTURII DIN LAGĂR: Ce îi spune un fost deţinut politic torţionarului său VIDEO

Un fost deţinut politic l-a iertat pe cel care l-a torturat în inchisorile comunismului.

Octavian Bjoza şi-a pierdut tinereţea în lagăre şi la muncă silnică. A fost în 14 lagăre, iar unul din călăii săi se numeşte Iosif Ficioru care, astăzi, nu numai că nu recunoaşte nimic din ce este acuzat şi spune chiar că a fost omenos.

Plec de la ideea că încă de când eram dincolo de gratii şi sârmă ghimpată am fost educat să iertam. Inclusiv pe acest ciminal cu figură lombroziană care cu atâta dezinvoltura îşi permite să mintă o lume întreagă„, a explicat Octavian Bjoza, fost deţinut politic, la România TV.

Fostul deţinut politic, care trăieşte dintr-o pensie de 1.000 de lei, de şase ori mai mică decât al torţionarului său, a povestit unul din momentele trăite alături Iosif Ficioru.

Am fost duşi să plantăm nişte arpagic. Gândindu-ne la cei bolnavi şi bătrâni din lagăr am început să înfundăm arpagic în buzunare şi în sân si am fost surprinşi de acest indivit Fecioru. Ne-a aşezat pe toţi trei în genunchi. Fiecare am fost puşi să mâncăm tot ce avem în faţă. Unul dintre noi nu a reusit sa termine. Stătea în genunchi, l-a trântit la pământ cu o lovitura de pumn şi apoi l-a calcat cu cizmele. Nu i se mai vedeau nici ochii, nici gura, nici nimic. (…) Citeai în privirea lui satisfacţia atunci cand vedea sange„, a povestit Octavian Bjoza.

Despre aceste povestiri ale supravieţuitorilor din lagăre, torţionarul Iosif Ficioru spune senin că sunt simple invenţii.

CITEŞTE ŞI: Victima torţionarului Vişinescu: Încă îmi mai este frică de el. Teroarea psihică a fost grea