Martin Harris: Respingerea ridicării imunităţii lui Ion Stan nu este un start bun pentru Parlament

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, scrie pe Twitter că respingerea de către Camera Deputaţilor a ridicării imunităţii lui Ion Stan reprezintă o veste proastă şi un început negativ pentru Parlamentul României.

RomaniaTV.net
21 dec. 2012, 14:56
Martin Harris: Respingerea ridicării imunităţii lui Ion Stan nu este un start bun pentru Parlament

Este o veste proastă că noul Parlament al României a respins prima cerere a procurorilor de ridicare a imunităţii unui parlamentar. Nu este un început bun„, a comentat Harris într-o postare pe contul său de Twitter.

Camera Deputaţilor a respins, vineri, cererea de încuviinţare a arestării deputatului PSD Ion Stan, înregistrându-se 226 de voturi „împotrivă” şi 145 de voturi „pentru”.

Ulterior, liderul PSD, premierul Victor Ponta, a afirmat că Stan nu mai poate face parte din PSD şi că soluţia ar fi ca acesta să demisioneze din Parlament. Premierul a mai arătat că votul din Camera Deputaţilor va afecta România în plan extern, în privinţa MCV şi a aderării la Schengen.

Ion Stan şi-a anunţat apoi demisia din PSD, partid pe care, după cum spunea în textul demisiei, l-a slujit „cu abnegaţie şi devotament timp de 17 ani obţinând de 4 ori mandat de parlamentar cu o largă majoritate”.

Potrivit anchetatorilor, deputatul PSD Ion Stan i-ar fi cerut denunţătorului său, omul de afaceri Nicuşor Dima, „câte două milioane, de benzină”, pentru cele 600 de maşini pe care intenţiona să le folosească în campanie, la rândul său Dima estimând că este vorba despre „un miliard, un miliard două sute”.

În referatul trimis de DNA Camerei Deputaţilor, prin care se solicită încuviinţarea arestării deputatului PSD Ion Stan, procurorii arată că parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denunţătorului său.

În interceptări, Ion Stan îi solicită denunţătorului său să îl ajute financiar în campania electorală, acesta precizând procurorilor, de asemenea, că în 2009 a plătit pentru peste 155.000 de găleţi roşii care au fost împărţie în campania electorală pentru europarlamentare. În schimbul banilor, Stan i-a promis omului de afaceri contracte pe bani publici.