Marş al extremei-drepte în Ungaria, împotriva romilor

Extrema-dreaptă din Ungaria a organizat un marş în oraşul Mişkolţ, din estul ţării. Participanţii au protestat faţă de valul de infracţiuni înregistrate în regiune. Ei acuză comunitatea de romi pentru această situaţie.

RomaniaTV.net
18 oct. 2012, 05:56
Marş al extremei-drepte în Ungaria, împotriva romilor

Mai mulţi lideri ai partidului de extremă-dreapta Iobik, care a organizat marşul, au luat cuvântul. Ei au cerut romilor care încalcă legea să plece din ţară.

„Jobbik îi va urmări, îi va vâna pe cei care vor să facă rău. Acei oameni pot să profite de dreptul la liberă circulaţie în UE şi să părăsească ţara”, a declarat Gabor Vona, lider Jobbik.

Mai mult, organizatorii au avertizat că măsurile de austeritate anunţate recent de Guvern înseamnă şi reducerea bugetului pentru siguranţa publică.

„Am primit zilnic cereri să facem ceva. Rata şomajului este mare, în mod clar, dar cea mai mare problemă este că această coabitare dintre romi şi unguri a ajuns la limita suportabilităţii”, a declarat Peter Jakab, lider Jobbik.

Marşul alimentează tensiunile interetnice din estul Ungariei. Romii intenţionează să organizeze la rândul lor un protest, în replică la acuzaţii.

Partidul ungar de extremă-dreapta, Iobik, a obţinut 45 din totalul de 386 de mandate din Parlamentul ungar la ultimele alegeri. Formaţiunea a mizat pe resentimentele unei mari părţi a populaţiei faţă de cei circa 700.000 de romi care trăiesc în ţară.