Mark Webber, al şaselea câştigător într-o cursă de Formula 1, în 2012

Australianul Mark Webber a trimufat în Marele Premiu de Formula 1 al Principatului Monaco. În fruntea ierarhiei generale, după şase etape, se află Fernando Alonso, urmat de Webber şi Sebastian Vettel.

RomaniaTV.net
27 mai 2012, 16:23
Mark Webber, al şaselea câştigător într-o cursă de Formula 1, în 2012

Pilotul australian al echipei Red Bull, Mark Webber, a câştigat, duminică, Marele Premiu de Formula 1 al Principatului Monaco, fiind urmat de germanul Nico Rosberg (Mercedes) şi de spaniolul Fernando Alonso (Ferrari).

Pe locul patru s-a clasat germanul Sebastian Vettel (Red Bull), pe cinci a terminat britanicul Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), iar pe şase a trecut linia de sosire brazilianul Felipe Massa (Ferrari).

Locurile 7-10 au fost ocupate în ordine de britanicul Paul Di Resta (Force India), germanul Nico Hulkenberg (Force India), finlandezul Kimi Raikkonen (Lotus-Renault) şi brazilianul Bruno Senna (Williams).

Columbianul Pastor Maldonado (Williams), învingătorul etapei precedete, francezul Romanin Grosjean (Lotus-Renault), germanul Michael Schumacher (Mercedes) şi britanicul Jenson Button (McLern-Mercedes) au abandonat.

Mark Webber este al şaselea pilot care triumfă într-un Mare Premiu în tot atâtea etape disputate, o situaţie unică în istoria Marelui Circ.

Webber a plecat din pole position în Grand Prix-ul din Principat, deşi nu a fost cel mai rapid în calificările ce au avut loc sâmbătă. El a beneficiat de o penalizare primită de Michael Schumacher în urmă cu o etapă, care a dus la retrogradarea septuplului campion mondial până pe poziţia a şasea a grilei.

După foarte mult timp, Webber a avut un start perfect din fruntea plutonului şi s-a instalat imediat la conducere, urmat de Nico Rosberg (Mercedes) şi de Lewis Hamilton, care şi-au păstrat şi ei locurile pe grilă. În spatele lor, Grosjean (Lotus-Renault), al patrulea la start, a provocat un carambol de proporţii în primul viraj, după ce monopstul său s-a atins de cel al lui Michael Schumacher. Lotus-ul francezului s-a răsucit pe pistă şi a rămas imobilizat, devenind un obstacol ce cu greu a fost evitat de ceilalţi piloţi. Unii dintre aceştia nu au putut ocoli maşina lui Grosjean, astfel că odată cu francezul au ajuns mai devreme la boxe Pastor Maldonado (Williams), câştigătorul etapei precedente, şi Vitali Petrov (Caterham).

Cursa a continuat apoi fără alte incidente majore. Webber a mers aproape fără greşeală până la sfârşit şi a trecut primul linia de sosire, urmat de Nico Rosberg şi de Fernando Alonso (Ferrari). Plecat al cincilea, Ferrari-ul lui Alonso a avut un contact minor cu maşina lui Grosjean, iar primul schimb de pneuri i-a adus spaniolului un loc în faţa lui Hamilton, important pentru clasarea sa pe ultima treaptă a podiumului.

Performerul zilei poate fi considerat Sebastian Vettel. Campionul mondial en titre a fost abia al nouălea în calificări, dar după primul tur a ajuns pe poziţia a şasea. „Încălţat” din prima cu pneuri soft, spre deosebire de ceilalţi piloţi care au plecat cu „super soft”, Vettel a stat pe pistă 46 de tururi (din 78) cu primul set de cauciucuri şi a condus plutonul mult timp, în condiţiile în care majoritatea schimbase cu cel puţin 15 tururi mai devreme. Această strategie l-a ajutat pe german să-l depăşească şi el pe Hamilton şi să urce pe locul patru.

Hamilton, clasat al cincilea, a fost singurul pilot McLaren-Mercedes care a terminat cursa, deoarece colegul său Jenson Button, care s-a zbătut în afara punctelor mai tot timpul, a abandonat cu opt tururi înainte de final.

Felipe Massa, al doilea driver Ferrari, a reuşit duminică un loc şase, cel mai bun din acest sezon, după ce a fost al şaptelea la start.

Ghinionistul zilei a fost Schumacher, de cinci ori câştigător în Principat, care ar fi trebuit să înceapă Grand Prix-ul monegasc din pole-position. Deşi a continuat cursa după incidentul cu Grosjean, avariile suferite de monopostul său l-au forţat pe german să abandoneze cu 15 tururi înaintea finalului, într-un moment în care se afla pe locul 7.

Următoarea cursă, Marele Premiu al Canadei, va avea loc în 10 iunie, pe Circuitul Gilles Villeneuve din Montreal.

După şase etape, clasamentul piloţilor este următorul (primele cinci locuri):

1. Fernando Alonso 76 de puncte;

2. Sebastian Vettel 73;

3. Mark Webber 73;

4. Lewis Hamilton 63;

5. Nico Rosberg 59.