Mariana Câmpeanu: Întotdeauna am fost alături de pensionari. Am considerat că sunt defavorizaţi

Minsitrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a vorbit, miercuri, la România TV despre pensii, sporuri, şomaj şi despre o posibilă majorare a salariilor.

31 iul. 2013, 15:59
Mariana Câmpeanu: Întotdeauna am fost alături de pensionari. Am considerat că sunt defavorizaţi

Rata şomajului a ajuns în 2013 la la maximul ultimilor 3 ani, adică la 7,6%. Numărul şomerilor a crescut cu 20.000 numai în ultima lună, astfel că în luna iunie România avea 736.000 de şomeri, faţă de 710.000 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Guvernanţii au explicaţii de ce nu se creează locuri de muncă atât cât ar trebui.

Dacă premierul Victor Ponta spune că lipsa locurilor de muncă este o urmare a faptului că măsurile economice luate de guvernanţi se lovesc de piedici pe măsură din partea preşedintelui Băsescu, „care nu vrea să promulte legi, nu vrea să ne lase să privatizăm”, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, spune că şomajul ridicat are, paradoxal, şi o parte bună.

Metodologia de calcul a ratei şomajului diferă de cea pe care o aplicăm. Într-un fel este şi o problemă care este favorabilă. Înseamnă că persoanele care până acum au trăit din agricultură sunt doritoare să-şi găsească un loc de muncă remunerat„, a precizat, la România TV ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

În acest an numărul şomerilor a crescut în fiecare lună cu câteva mii.

Noi avem în desfăşurare o reformă în asistenţă socială, aceasta va continua, avem o colaborare cu Banca Mondială. Dorim să perfecţionăm lista cu active care este luată în calcul. Încercăm să găsim şi noi nişte metode mai moderne de evaluare, lucrăm şi cu Ministerul Agriculturii„, a mai spus ministrul Muncii.

În ceea ce priveşte fondul de pensii, Mariana Câmpeanu a declarat că, împreună cu Fondul Monetar Internaţional se înceargă găsirea unei soluţii „care să ducă la sustenabilitatea fondului de pensii”. „Cu cât avem mai mulţi contribuabili, cu atât deficitul este mai mic„, a explicat Mariana Câmpeanu.

De asemenea, ministrul a spus că „anul acesta am primit şi o recomandare de ţară, aceea de a egaliza vârsta de pensionare a femeilor cu bărbaţii, o recomandare pe care suntem obligaţi să o reprezentăm”. „Noi doar am obţinut această perioadă de timp, am reuşit să obţinem o perioadă mai lungă de timp, până în anul 2035. Modul de calcul atunci când se face calculul pensiilor pentru femei e dezavantajos”, a adăugat Câmpeanu.

Mai mult, Mariana Câmpeanu este de părere că atâta timp cât salariile din România vor fi cele mai mici din UE, nici performanţa economică nu se va ridica la nivelul dorit de conducători. „Salariul minim pe economie se stabileşte prin legea bugetului din fiecare an. 1.000 de lei a fost o cifră pe care a menţionat-o premierul când a spus că treb să reglementăm legea salarizării, a fost un exemplu. Eu nu sunt optimistă, eu cred că sunt realistă. Atâta timp cât salariile din România vor fi cele mai mici din Uniunea Europeană, nici performanţa economică nu va fi cea pe care o dorim„, declară ministrul.

Ministrul Muncii a adăugat, la România TV, că „la anul probabil că vor reduce contribuţiile la asigurările sociale„.

Mariana Câmpeanu a vorbit şi despre creşterea salariilor profesorilor: „Dacă ne referim la salarizare cred că problema este pentru învăţământul primar şi gimnazial. Creşterea salariilor profesorilor: prin creşterea salariilor mici şi oprirea celor mari. Ele (sporurile n.r.) nu trebuie să depăşească 30% din salariul de bază”.

Potrivit ministrului, o altă problemă în învăţământ este „condiţia socială” a unui cadru didactic, care „este dată şi de recunoştinţa faţă de profesor„: „Elevii nu mai au respect pentru profesori, părinţii nu mai au respect pentru profesori. Foarte mulţi medici spun că pleacă din România nu neapărat că salariul este mic, ci pentru că au condiţii improprii de muncă şi că sunt umiliţi, din cauza condiţiilor sociale în care au ajuns”.

În ceea ce priveşte creşterile salariale, acestea se vor da în special pentru salariile mici, cum au profesorii, medicii rezidenţi, funcţionarii publici şi alte categorii. Se va fixa o limită până la care vor fi crescute salariile.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a spus că a fost mereu alături de pensionari, deoarece i-a considerat defavorizaţi.

Întotdeauna am fost alături de pensionari, deoarece am considerat că sunt defavorizaţi în societate pentru că ei nu mai pot să facă altceva. La ora actuală ceea ce este mult mai grav este că tinerii încep să devină persoane vulnerabile”, a precizat Mariana Câmpeanu.

Citeşte şi Câmpeanu: Şomajul în rândurile tinerilor ar putea ajunge, în 2013, la pragul de alarmă de 25%