Margot Wolk, degustătoarea „Fuhrer”-ului, face primele dezvăluiri: Hitler era vegetarian

Margot Wolk a fost una dintre cele 15 femei pe care serviciile lui Hitler le recrutaseră să deguste mâncarea lui ca să nu fie cumva otrăvită. Femeia a făcut dezvăluiri în premieră despre ceea ce se întâmpla în ascunzătoarea dictatorului nazist supranumită "Bârlogul Lupului".  

10 feb. 2013, 20:43

Margot Wolk a fost degustătoarea dictatorului nazist Adolf Hitler. Ea are acum 95 de ani şi a făcut în premieră dezvăluiri despre cum ea şi alte 14 femei recrutate de ofiţerii nazişti au fost obligate să deguste în fiecare zi mâncarea ce i se servea lui Hitler, pentru că dictatorul era obsedat că ar putea fi otrăvit.

Timp de peste doi ani, Margot a trăit în cartierul general secret al „Fuhrer”-ului, de pe frontul de Vest, supranumit „Bârlogul Lupului” şi fiecare zi şi-a petrecut-o cu teama că, pentru ea, ar putea fi ultima.  A ajuns acolo în 1942, când a fost recrutată de ofiţerii SS la Berlin şi dusă în satul Gross Partsch-Parcz din Polonia de astăzi. Soţul ei plecase pe front şi, un timp, ea stătuse la soacra ei.

„Desigur, îmi era frică. Dacă mâncarea ar fi fost otrăvită, nu mai existam astăzi. Eram forţate să mâncăm, nu aveam de ales„, s-a confesat femeia revistei Times, citată de Daily Mail. „Între orele 11 şi 12 trebuia să degustăm mâncarea şi numai după ce toate 15 gustam din fiecare fel, mâncarea era dusă de către ofiţerii nazişti la Cartierul General, cu trenul.

Meniuri rafinate

Meniurile erau vegetariene în întregime, cele mai proaspete şi mai rafinate vegetale, de la sparanghel la ardei şi mazăre servite cu garnitură de orez şi salate. Toate erau aranjate pe o farfurie şi aşa i se serveau lui”, a povestit Margot. Ea nu îşi aminteşte să fi gustat vreodată carne sau peşte şi nici nu a fost pusă să deguste şi băuturile.

După ce toate cele 15 femei degustau felurile de mâncare mai trecea o oră până ca acestea să-i fie puse pe masa dictatorului nazist, astfel încât, dacă ar fi fost otrăvite, în acest răstimp, degustătoarele ar fi prezentat simptome de otrăvire sau chiar ar fi murit.

Tot în „Bârlogul Lupului” a existat şi o încercare de asasinare a dictatorului nazit, întreprinsă de colonelui Claus von Stauffenberg, în iulie, 1944, când colonelul i-a dus „Fuhrer”-ului o servietă în care era o bombă.

Hitler a abandonat ascunzătoarea după 800 de zile petrecute acolo, în noiembrie 1944, iar un ofiţer cu rang înalt a ajutat-o pe Margot să plece de-acolo şi să se întoarcă la Berlin, strecurând-o în trenul lui Joseph Gobbels. Celelalte degustătoare se pare că nu au avut norocul ei, pentru că nu le-a revăzut niciodată şi crede că ar fi fost împuşcare de soldaţii ruşi. „Bârlogul Lupului” a fost distrus de către forţele naziste când acestea s-au retras, la începutul anului 1945.