Marele rechin alb, mai pofticios decât se credea până acum

Regimul de hrană al marelui rechin alb, cel mai mare peşte de pradă din lume, este de trei-ori mai copios decât credeau până acum oamenii de ştiinţă, arată un studiu apărut în revista Nature.

RomaniaTV.net
21 mart. 2013, 09:09
Marele rechin alb, mai pofticios decât se credea până acum

În cadrul unor cercetări americane realizate în anii 1980, se apreciase că nevoia alimentară a unui animal de o tonă era de 30 kg de grăsime de mamifere marine pentru şase săptămâni. Aceste date au dus la concluzia că marele rechin alb poate posti perioade lungi.

Însă un studiu anglo-australian publicat în cursul acestei săptămâni pe site-ul nature.com afirmă că 30 kg de grăsime nu ajung decât cel mult două săptămâni. Cercetătorii au ‘marcat’ circa zece rechini cu o mică baliză radio-acustică pentru a calcula nivelul lor metabolic, ce reflectă nevoile energetice vitale ale animalelor. Măsurând viteza lor de deplasare şi consumul energetic, au putut stabili că nevoile alimentare ale marilor rechini albi echivalează cu înghiţirea unui pui de focă din trei în trei zile.

Cercetătorii americani au ales ‘un rechin care nu făcea prea mare efort în acea perioadă’, a spus cu umor Jayson Semmens de la Universitatea Tasmania, intervievat de televiziunea australiană ABC. ‘Rechinii albi care înoată în jurul coloniei de foci sunt destul de activi; ei ating viteze mari ca să prindă foci’, a adăugat el.

Marele rechin alb, specie din care unele exemplare ating 5 m lungime, cântăreşte în medie 1,3 t. Specie protejată, se găseşte în toate mările de climă temperată.