Mandatul lui Obama: Momente definitorii, suişuri şi coborâşuri, patru ani în care s-a scris istorie

Mandatul lui Barack Obama, al 44-lea preşedinte american şi primul preşedinte american de culoare din istorie, a fost marcat de momente cheie, majoritatea cu implicaţii atât naţionale cât şi globale. Planul de retragere din Irak, uciderea lui Osama bin Laden sau susţinerea deschisă a căsătoriilor între homosexuali sunt doar câteva dintre ele.

RomaniaTV.net
04 nov. 2012, 06:37

Începuturile

Barack Obama, deşi nu a trăit în sărăcie şi a avut parte de o educaţie de elită, în Ivy League, avea puţine speranţe să ajungă cel mai puternic om de pe planetă. Cu un tată de origine kenyană şi o mamă caucaziană, din Kansas, Obama şi-a petrecut mulţi ani căutându-şi identitatea. A recunoscut că în adolescenţă frământările l-au făcut să recurgă la alcool, marijuana şi cocaină.

Din fericire, Obama a renunţat la vicii şi s-a înscris la Harvard Law School de unde a absolvit „magna cum laude”. Câtiva ani s-a implicat activ în munca comunitară, apoi s-a angajat ca avocat, înainte să se concentreze exclusiv pe cariera politică. El a avut un parcurs strălucitor, iar în 1996 a fost ales ca membru al senatului statului Illinois. În 2004 a fost nominalizat în Senatul Federal.

La 10 februarie 2007, Obama a ţinut prima pagină a ziarelor când și-a anunțat candidatura la funcția de Președinte al Statelor Unite în fața clădirii capitoliului din Springfield, Illinois. A purtat o luptă strânsă cu fosta primă doamnă, Hillary Clinton. Cu toate acestea, la 3 iunie 2008, Obama a devenit candidatul oficial al Partidului Democrat. Hillary Clinton l-a asigurat pe Obama de sprijinul ei deplin pe durata campaniei sale.

La 4 noiembrie 2008, Barack Obama a învins candidatul republican John McCain în alegerile prezidentiale, cu 52,9 la sută la 45,7 la sută. Partenerul său de campanie, senatorul Joe Biden, a devenit vicepreședinte.

20 ianuarie 2009 – Obama este învestit în funcţia de preşedinte al Americii

Investire Obama

Barack Obama a fost învestit, în 20 ianuarie 2009, în funcția de președinte al Statelor Unite, devenind primul afro-american din istorie care deţine această funcţie. Îl aştepta un an greu, de schimbări de politică economică, conflicte pe fronturi internaționale, naționale și politice.

Atunci când Obama şi-a preluat funcția, el a moștenit o recesiune economică globală, două războaie în curs de desfășurare și cel mai mic rating internațional de favorabilitate pentru Statele Unite ale Americii din istorie. A militat pentru o agendă ambițioasă de reforme financiare, energie alternativă, precum și revigorarea educație și reforma sistemului de sănătate, toate în acelaşi timp cu reducerea datoriei naționale. Deoarece aceste probleme erau împletite cu bunăstarea economică a națiunii, Obama credea că toate ar trebui să fie întreprinse simultan, potrivit NewsDay. În timpul discursului său inaugural, Obama a rezumat situația spunând că: „Astăzi vă spun că provocările cu care ne confruntăm sunt reale. Sunt grave și sunt multe. Acestea nu vor fi rezolvate cu ușurință sau într-un interval scurt de timp…Dar să ţii minte asta America: Ele vor fi rezolvate”.

22 ianuarie 2009 – Obama semnează ordinul pentru a închide Guantanamo Bay

Președintele Obama, alături de vicepreședintele Joe Biden, au semnat ordinele executive și o directivă care viza închiderea într-un an a controversatului centru de detenție Guantanamo Bay.

Din cauza numeroaselor probleme legate de această închisoare – ce se va face cu prizonierii, pentru că ei nu pot fi trimişi în ţara de origine, fiindcă riscă tortura şi ce ţări ar fi dispuse să-i primească – Guantanamo nu a fost încă închisă, în septembrie 2012 mai fiind încă 167 de deţinuţi străini încarceraţi acolo.

27 februarie 2009 – Obama anunță planul său de retragere din Irak

Președintele Barack Obama a declarat, printr-un un discurs televizat, că intenţionează să ducă până la capăt obiectivul său de a pune capăt misiunii de luptă dinn Irak şi că operațiunile de luptă se vor încheia în Irak în 18 luni.

29 martie 2009 – Obama intervine în falimentul General Motors și Chrysler

Obama a intervenit în industria auto reînnoind împrumuturile pentru General Motors și Chrysler Corporation. Casa Albă a stabilit termenii pentru falimentul firmelor, inclusiv vânzarea Crysler firmei italiene Fiat și reorganizarea General Motors.

2 noiembrie 2010 – Republicanii preiau controlul asupra Casei Reprezentanţilor

În alegerile-test de la jumătatea mandatului prezindeţial, Barack Obama a suferit o înfrângere. Partidul Republican a câştigat alegerile de la jumătate de mandat pentru Congresul american. Aceştia au obţinut majoritatea în Camera Reprezentanţilor.

27 aprilie 2011 – Casa Albă da publicităţii certificatul de naștere al lui Obama

Certificat nastere Obama

Această imagine difuzată de Casa Albă arată o copie a certificatului de naștere din Hawaii a președintelui Barack Obama. Preşedintele american a luat hotărârea de a face public certificatul său de naştere după mai multe plângeri din partea unui grup de conservatori, cunoscuţi sub numele de „birthers”, care răspândeau zvonul că Obama nu s-a născut pe pământ american.

30 aprilie 2011 – Președintele Obama își bate joc de Donald Trump și alţi „birthers”

Discurs Obama

Omul de afaceri Donald Trump a fost una dintre cele mai vehemente voci ale mișcării „birther” împotriva președintelui Obama, în special atunci când contempla posibilitatea de a candida la președinţie din partea republicanilor în 2012. Obama a arătat un clip de la Disney, „The Lion King”, la începutul discursului său de la White Hose Correspondents Dinner la Washington, pentru a-i ironiza pe Trump, Fox News și alţi birthers.

 

Citeşte şi Cele mai amuzante momente ale preşedintelui Obama GALERIE FOTO

1 Mai 2011 – Obama anunță moartea lui Osama bin Laden 


Moarte Osama

În această versiune a imaginii oficiale a Casei Albe, președintele Barack Obama, vicepreședintele Joe Biden, secretarul de stat Hillary Clinton și membrii echipei de securitate națională primesc vestea că Osama ben Laden a fost ucis în camera de Situații Urgente a Casei Albe.

22 august 2011 – Rata de aprobare a lui Obama de omologare scade sub 40%

Pentru prima data, rata de aprobare a publicului faţă de Obama a scăzut la sub 40%, potrivit unui sondaj Gallup.

09 mai 2012 – Obama îşi afirmă sprijinul pentru căsătoria între homosexuali

Deşi președintele Obama nu a vorbit împotriva căsătoriilor homosexuale, el nu şi-a declarat sprijinul deschis faţă de ele. Situaţia s-a schimbat pe 09 mai 2012, în timpul unui interviu pentru ABC. Cu o zi înainte vicepreședintele Joe Biden îşi declarase şi el sprijinul pentru căsătoriile gay în timpul unei  conferinţe de presă.

Barack Obama candidează la alegerile din 6 noimbrie din SUA pentru un nou mandat, împotriva republicanului Mitt Romney.