Mâncarea sănătoasă cu buget redus. Află cum poţi face cele mai bune alegeri culinare

Dorinţa de a avea o alimentaţie mai sănătoasă poate constitui pentru mulţi o problemă din punct de vedere financiar, cel puţin la prima vedere. Un buget redus nu înseamnă că nu poţi face alegeri mai bune în ceea ce priveşte mâncarea.

18 feb. 2013, 17:32
Mâncarea sănătoasă cu buget redus. Află cum poţi face cele mai bune alegeri culinare

Primii şi cei mai importanţi paşi în adoptarea unui regim alimentar cu produse sănătoase şi un buget mai redus sunt schimbarea obiceiurilor şi a priorităţilor, precizează expertul în fitness şi sănătate Tara Amen, de la Huffington Post.

„Nu e de fiecare dată uşor să intri într-un magazin, să alegi legume pentru salată şi să ignori kilometrii de raioane umplute cu mâncăruri modificate chimic menite să-ţi atragă atenţia şi să îţi facă papilele gustative să mănânci din ce în ce mai mult zahăr, grăsime şi sare”, avertizează aceasta, prezentând un top cinci al ponturilor pentru o alimentaţie sănătoasă cu un buget redus.

Transformă mâncatul sănătos într-o prioritate

Mâncatul sănătos, în general, nu reprezintă o prioritate din punct de vedere financiar. Mulţi cheltuiesc sume mari pe cafele scumpe, floricele de porumb la film, ciocolată şi altele, spune dieteticianul Tara Amen, oferind ca exemplu clienţii care vin la ea pentru ajutor spunând că dau 15 dolari pe zi (50 de lei) pe astfel de produse şi se plâng de faptul că nu îşi pot permite să mănânce sănătos.

Fii un cumpărător inteligent

Sfatul acesta este binevenit mai ales în sesiunile de shopping de la sfârşitul zilei, când după o zi de muncă plină trebuie să te opreşti pentru nişte cumpărături înainte să ajungi acasă şi prima tendinţă este de a te îndrepta spre raioanele din mijloc ca un „zombie” ghidat de mulţime. Înceacă să faci drumul la magazin o aventură interesantă, sfătuieşte Tara Amen, potrivit Mediafax. Trebuie să fii perfect conştient de produsele expuse în jurul tău menite să-ţi ia ochii şi de faptul că te afli în căutarea mâncărurilor care să-ţi hrănească mintea, corpul, spiritul şi întreaga familie. Odată ce reuşeşti acest lucru, priveşte în jurul tău şi foloseşte raţiunea în activitatea de shopping. Observă ce mâncăruri sunt bune pentru tine şi care sunt concepute de expeţi în marketing ca să-ţi atragă atenţia de la scopurile legate de sănătate. Alege corespunzător, avertizează expertul dietetician.

„De exemplu, poţi cumpăra legume sau carne la reduceri, pe care să le congelezi. (…) Încearcă să găseşti nuci, seminţe şi specialităţi precum quinoa şi tăiţei shirataki la reduceri. De asemenea, verifică secţiunea de congelate a aprozarului, mai ales dacă trăieşti într-o zonă în care accesul la legume proaspete este limitat”, spune Tara Amen, precizând că, deşi produsele proaspete sunt cea mai bună alegere, fructele şi legumele congelate sunt imediat următoare, putând fi adesea achiziţionate la preţ redus.

Orientează-te spre pieţe şi magazine locale

Găseşte o piaţă locală şi vorbeşte cu fermierii şi ţăranii care îşi vând produsele. Întreabă dacă au preţuri speciale pentru achiziţionarea de legume de sezon în cantităţi mari. Mâncarea de sezon locală şi organică este mai sănătoasă şi te ajută să dezvolţi o legătură mai strânsă cu produsele pe care le consumi, iar adeseori este şi mai ieftină. Poţi să pui la congelat ce nu mănânci pe moment, să împarţi cu altă familie sau prieteni sau să înveţi cum să conservi mâncarea acasă.

Urmând aceste ponturi, poţi să mănânci sănătos cu un buget redus. Important de reţinut este că atunci când de orientezi de la mâncături pline de carbohidraţi şi zahăr, procesate chimic, spre legume şi carne produse la ţară, apetitul tău se va atenua în mod natural. Nu vei mai avea aceeaşi senzaţie de foame dacă mănânci mai sănătos, ceea ce înseamnă că vei mânca mai puţin, economisi mai mult şi pierde câteva kilograme în timpul procesului.