Maladia Alzheimer ar putea fi diagnosticată cu mult timp înainte de apariţia simptomelor

Un nou test de diagnosticare a maladiei Alzheimer, cu mult timp înainte de apariţia primelor simptome, a câştigat marţi premiul pentru inovaţie în sănătate la Festivalul South by South West (SXSW) din oraşul american Austin.

RomaniaTV.net
13 mart. 2013, 19:18
Maladia Alzheimer ar putea fi diagnosticată cu mult timp înainte de apariţia simptomelor

„«Neurotrack» permite diagnosticarea maladiei Alzheimer printr-un test informatizat de detectare a mişcării ochilor, cu şase ani înainte de apariţia simptomelor”, a declarat Elli Kaplan, directoarea generală a companiei producătoare, care are sediul în statul Virginia, potrivit Mediafax.

„În prezent, maladia Alzheimer este descoperită doar după ce toate simptomele s-au manifestat”, a explicat Elli Kaplan, care susţine că testul ei are o rată de reuşită de 100%. „Dar, în acel moment, există deja distrugeri ireparabile de mulţi ani”, a explicat aceasta.

Această tehnologie va fi disponibilă într-un prim timp pentru laboratoarele farmaceutice, iar apoi pentru medici şi spitale. Ulterior, Elli Kaplan speră să o dezvolte şi în aplicaţii pentru telefoane inteligente şi tablete.

Testul, realizat în colaborare cu Universitatea Emory din Atlanta şi o echipă de cercetători în ştiinţe neuronale, există în două versiuni diferite – una funcţionează cu o cameră în infraroşu, iar cealaltă este înzestrată cu un mouse de computer.

  Persoana care face testul trebuie să compare imagini – unele noi şi altele pe care le-a văzut deja – care apar pentru o scurtă perioadă de timp pe un ecran. „Studiind felul în care aceste persoane îşi mişcă ochii şi felul în care privesc noile imagini în raport cu imaginile cu care sunt familiarizaţi, putem să detectăm perturbările existente în funcţionarea hipocampusului”, o regiune a creierului care joacă un rol central în capacitatea de memorare.

„Toţi subiecţii umani au o preferinţă instinctivă pentru noutate, iar acesta este unul dintre elementele pe care noi le testăm”, a continuat ea.

Proiectul, lansat în urmă cu 20 de ani, a fost testat în cadrul unui studiu realizat de Universitatea Emory şi a monitorizat evoluţia participanţilor – dintre care unii au dezvoltat maladia Alzheimer – pentru o perioadă îndelungată.