Maidanezii din Bucureşti au sărăcit bugetul cu 2,5 milioane de euro

Muşcătura unui câine maidanez costă două mii de lei, iar banii pentru tratamentul victimelor îi dă statul. De la începutul anului, numai în Capitală maidanezii au creat o "gaură" de 2,5 milioane de euro.

RomaniaTV.net
21 mai 2012, 11:14
Maidanezii din Bucureşti au sărăcit bugetul cu 2,5 milioane de euro

În primele patru luni ale acestui an, nu mai puţin de 5.836 de bucureşteni s-au prezentat la Centrul Antirabic al Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, din cauză că au fost muşcate de câinii comunitari. Coform unui material realizat de B365.ro, cele mai multe persoane au provenit din Sectorul 2, iar cei mai puţini pacienţi s-au înregistrat în sectorul 1.

În medie, tratamentul pentru o plagă muşcată costă 2.000 lei, dar pacientul nu plăteşte nimic, banii provenind de la bugetul de stat. Astfel, numai în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie, statul român a cheltuit peste 2,5 milioane euro pentru a trata muşcăturile câinilor de pe străzile Capitalei.

Potrivit lui Robert Lorentz, directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), instituţie subordonată Primăriei Capitalei, în Bucureşti sunt aproximativ 50.000 de câini fără stăpân, iar municipalitatea nu are decât două adăposturi, pe Bd. Theodor Pallady şi la Mihăileşti, cu o capacitate totală de aproximativ 500 de locuri. Acesta a mai precizat că în ultimii doi ani au fost sterilizaţi aproximativ 20.000 de câini comunitari.