Maghiarii pregătesc un protest de amploare faţă de sentinţa în cazul Colegiului „Szekely Miko”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, se aşteaptă la participarea a 20.000 de persoane la protestul din 1 septembrie faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó", spunând că decizia instanţei în acest dosar nu lezează doar maghiarii, ci şi dreptul la proprietate.

RomaniaTV.net
25 aug. 2012, 20:08
Maghiarii pregătesc un protest de amploare faţă de sentinţa în cazul Colegiului „Szekely Miko”

Kelemen Hunor a spus, la o dezbatere publică legată de cazul Colegiului „Székely Mikó”, care a avut loc la Festivalul Peninsula din Târgu Mureş, că are senzaţia că „roata istoriei a început să se învârtească în direcţia inversă”.

Ulterior, Kelemen Hunor a declarat presei că prin astfel de „decizii discutabile” ale instanţelor se pot „renaţionaliza” clădiri care au fost retrocedate foştilor proprietari. „După ce comuniştii au naţionalizat tot ce era de naţionalizat, după 1997, încet-încet, o parte din clădirile naţionalizate au fost retrocedate foştilor proprietari. Acum, prin decizii discutabile, aceste clădiri pot fi naţionalizate din nou. De aceea am spus că roata istoriei se întoarce şi nu e bine să se întâmple acest lucru. (…) Eu cred că vor fi 20.000 de participanţi la protest. Peste 10.000 vor fi sigur”, a spus Kelemen Hunor.

El a respins ideea că protestul programat la Sfântu Gheorghe ar constitui o manifestare de campanie electorală. „Eu nu am ce să fac dacă instanţa în iunie a luat o decizie. Nu eu am programat această decizie şi într-un astfel de caz nu poţi să aştepţi până când trec toate alegerile. În 2013 vor fi alte probleme, în 2014 avem alegeri din nou. Nu are nicio legătură cu anul electoral 2012, nu noi am programat acest lucru şi nu începem campania electorală. Acolo nu vom face politică. Acolo vom vorbi despre câteva principii şi despre câteva lucruri care, că e sau nu an electoral, trebuie să fie principii importante şi respectate. (…) Nu vrem să-i impresionăm pe judecători, am spus că nu vrem să se pară că noi, prin această demonstraţie, facem vreo presiune asupra cuiva. Noi vrem să tragem un semnal de alarmă că această decizie este o decizie nedreaptă”, a spus Kelemen Hunor.

El a adăugat că în acest caz este vorba despre dreptul de proprietate, despre aplicarea legilor votate de Parlament, spunând că sentinţa dată în cazul Miko poate crea un precedent. „Dacă o singură dată dreptul de proprietate poate fi lezat, atins, întors, printr-o decizie judecătorească, atunci se poate face şi a doua, şi a treia oară. Dacă se întâmplă acum cu Biserica Reformată, poate se întâmplă mâine cu Biserica Ortodoxă, fiindcă nimeni nu este imun la o astfel de decizie. Mai mult, în 2006, în cazul liceului Miko a mai fost un proces civil, în care instanţa a spus că proprietarul este Biserica Reformată. O decizie definitivă. Acum, după şase ani, instanţa spune invers: că nu este Biserica Reformată proprietarul clădirii respective. Nu este acceptabil ca într-o perioadă de şase ani, două instanţe, în acelaşi caz, să aibă două decizii total diferite. În plus, dacă se creează un precedent, atunci prin astfel de decizii, oricând şi în orice moment proprietăţile care au fost retrocedate foştilor proprietari, pe baza legilor existente, pot fi anulate şi pot fi renaţionalizate, ceea ce nu este de dorit”, a spus Kelemen Hunor.

În opinia acestuia, inclusiv judecătorii pot greşi, iar în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” s-a produs o nedreptate. „Nu intervenim şi nu încercăm să intervenim în actul de justiţie. Noi spunem doar că în 2006 a fost o decizie, o hotărâre a instanţei – nu mai vorbesc de legile care au fost aplicate – care spunea că dreptul de proprietate îi aparţine Bisericii Reformate. Nu există niciun act de corupţie aici, nimeni nu a spus că a fost un act de corupţie. (…) Dar e o decizie nedreaptă. Oamenii care au fost condamnaţi la trei ani de închisoare n-au făcut altceva decât să aplice legile existente, legi care au fost aprobate de Parlament. Nimeni nu a spus că aceste legi au fost încălcate prin deciziile lor”, a afirmat liderul UDMR.

Acesta a adăugat că vrea să sensibilizeze întreaga societate românească, fiindcă decizia instanţei în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” este doar aparent un caz al comunităţii maghiare.

„Până la urmă, este vorba despre dreptul de proprietate, despre un principiu cu o valoare europeană şi consacrată peste tot, inclusiv în Constituţia României. Şi vrem să aducem în cunoştinţa opiniei publice internaţionale că o astfel de decizie va leza, lezează un drept fundamental – de la Parlamentul European până la toate instituţiile şi toate forurile internaţionale”, a conchis Kelemen.

La rândul său, secretarul de stat Marko Attila a declarat, la aceeaşi dezbatere, că după epuizarea căilor de atac interne va apela la CEDO, dacă va fi cazul. El a spus că încă speră să primească „dreptatea în ţară”, întrucât nu a încălcat nicio atribuţie de serviciu.

„Atâta vreme cât n-am creat o pagubă şi nu a fost vorba despre o vinovăţie dovedită, nu există un prejudiciu, consider că nu există nicio infracţiune”, a declarat Marko.

În 1 septembrie, bisericile istorice maghiare din Transilvania vor organiza un protest amplu în municipiul Sfântu Gheorghe, faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó”, manifestarea fiind susţinută şi de partidele maghiare, dar şi de mai multe organizaţii civice.

În cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, secretarul de stat Marko Attila a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău. Totodată, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Recursul în acest caz urmează să fie judecat la Curtea de Apel Ploieşti, primul termen fiind stabilit pentru 5 octombrie.