MAE: Am primit recomandarea Coreei de Nord de a evacua Ambasada; analizăm opţiunile

Ministerul român de Externe confirmă că a primit recomandarea din partea guvernului RPD Coreene de a avea în vedere evacuarea personalului Ambasadei de la Phenian şi precizează că în prezent sunt analizate opţiunile, inclusiv prin contacte cu partenerii din UE şi NATO.

05 apr. 2013, 15:15
MAE: Am primit recomandarea Coreei de Nord de a evacua Ambasada; analizăm opţiunile

„Ministerul Afacerilor Externe al RPD Coreene a convocat, la 5 aprilie 2013, reprezentanţii misiunilor diplomatice acreditate la Phenian. Cu această ocazie, le-a fost comunicată recomandarea de a avea în vedere posibilitatea evacuării personalului ambasadelor, pe fondul creşterii tensiunilor din zonă. MAE al României analizează opţiunile valabile în astfel de situaţii, în vederea asigurării deplinei securităţi a cetăţenilor români de la Ambasada României la Phenian, pe baza procedurilor şi reglementărilor în vigoare”, se arată într-un comunicat de presă al MAE român remis vineri.

De asemenea, MAE menţionează că „se află în permanent contact cu partenerii din UE şi NATO, pentru a stabili, în comun, conduita generală în perioada următoare”.

Citeşte şi Coreea de Nord creează iar panică internaţională şi ameninţă SUA cu un „atac nuclear”

Totodată, MAE român „solicită ferm autorităţilor de la Phenian să se abţină de la orice acţiune care afectează pacea şi securitatea în regiunea Asiei de Nord-Est”.

Partea română reafirmă necesitatea găsirii unor soluţii care să conducă la detensionarea actualei situaţii din Peninsula Coreeană şi necesitatea respectării rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU

Nu în ultimul rând, Ministerul de Externe de la Bucureşti „recomandă cetăţenilor români să evite orice deplasare pe teritoriul Republicii Populare Democrate Coreene (Coreea de Nord), întrucât, la acest moment, starea de securitate este instabilă”, se mai arată în comunicat.

Coreea de Nord a transmis că, începând din 10 aprilie, nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice străine de la Phenian pentru că există „riscul unui conflict”, informează AFP.

Şefii misiunilor diplomatice ale statelor Uniunii Europene se vor reuni sâmbătă, la Phenian, pentru a decide eventuala retragere a personalului diplomatic.

În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a avertizat de mai multe ori că va lansa atacuri preventive împotriva Statelor Unite şi Coreei de Sud, în contextul exerciţiilor militare americano – sud-coreene.

Phenianul a anunţat că este în „stare de război” cu Coreea de Sud şi că va negocia orice problemă intercoreeană pe baza acesteia. „Situaţia de durată conform căreia peninsula coreeană nu este nici în război, nici în stare de pace s-a încheiat”, indică comunicatul difuzat de agenţia de presă oficială nord-coreeană.