M.A.I a cerut INS să convoace Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei VIDEO

Ministrul Administraţiei si Internelor, Mircea Duşa, a convocat Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 pentru data de 14 august. Membrii acestei comisii vor trebui să conlucreze cu cei de la MAI furnizând datele necesare pentru conturarea unei imagini cât mai clare asupra numărului de români cu drept de vot.

RomaniaTV.net
10 aug. 2012, 06:55
M.A.I a cerut INS să convoace Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei VIDEO

„Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, în calitate de Preşedinte al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 (CCRPL 2011) a solicitat Institutului Naţional de Statistică să convoace reuniunea CCRPL 2011, pentru data de 14 august, ora 09.00, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Potrivit legii, în cadrul Institutului Naţional de Statistică funcţionează Secretariatul tehnic al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor care efectuează lucrările de pregătire, organizare, prelucrare şi publicare a datelor recensământului, pe baza recomandărilor Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor.

Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor este compusă din reprezentanţi ai ministerelor, conform Legii nr. 5 din 9 ianuarie 2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 36/2007 privind efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011″, se arată într-un comunicat al MAI.

Ministerul de Interne lucrează la „curăţarea” listelor electorale de persoane decedate sau care şi-au pierdut dreptul de a vota. Listele electorale actualizate vor fi furnizate Curţii Constituţionale care trebuie să ia o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului din 29 iulie.

Într-o conferinţă de presă, ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, a afirmat că acţiunea privind listele electorale permanente este derulată în mod legal şi oficial şi că se lucrează strict instituţional.

„Ideea cu mini-recensământul, cu mers din poartă în poartă, care la un moment dat a circulat, a fost total abandonată şi lucrăm numai instituţional şi numai în virtutea prevederilor legale. (…) Noi nu am pornit această acţiune de dragul nostru. Aşa cum am precizat la început, Curtea Constituţională a solicitat în mod expres verificarea. Datele care rezultă din aceste verificări vor fi analizate şi în legătură cu aceste date nu se va pronunţa nici primul-ministru, nici Guvernul, nici MAI, nici măcar preşedintele interimar, se va pronunţa numai Curtea Constituţională. Prin urmare, noi suntem şi ne considerăm şi sesizaţi în acelaşi timp şi obligaţi ca aceste date să fie cât mai corect posibil şi să ajute Curtea în a lua o decizie”, a subliniat ministrul, citat de AGERPRES.

Potrivit acestuia, se vor verifica date referitoare la persoanele decedate, persoanele care şi-au pierdut dreptul de a vota, care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate sau care au pierdut cetăţenia română, persoanele al căror act de identitate a expirat şi nu a fost reînnoit sau care şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localităţii rezidenţei anterioare, persoanele care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului.

De asemenea, se fac verificări şi în ceea ce priveşte persoanele care şi-au schimbat numele prin căsătorie, divorţ, pe cale administrativă şi persoanele cu reşedinţa/ domiciliul în străinătate.

„Guvernul, prin memorandumul pe care l-a iniţiat, practic a luat integral decizia să respecte decizia CCR şi suntem atât de hotărâţi să facem lucrul acesta încât însuşi titulatura acestui memorandum este ad litteram cu textul scrisorii Curţii Constituţionale. Deci, este vorba despre măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente. (…) Curtea a dorit să îi transmitem listele electorale permanente pentru a se putea stabili dacă referendumul naţional este valabil sau nu”, a afirmat Radu Stroe.