Liga Campionilor, peste 50 de ani de momente memorabile. Cele mai frumoase 10 finale din istorie

Liga Campionilor îşi desfăşoară sâmbătă, pe stadionul Wembley, cea de-a 58-a finală, fiind pentru prima oară în istorie când în lupta directă pentru trofeu se află două formaţii din Germania, Bayern Munchen şi Borussia Dortmund. Dincolo de acest fapt, depinde doar de actorii din teren dacă întâlnirea de la Londra va intra în istorie sau meciul ne va oferi ca amintire doar numele câştigătoarei, gravat pe trofeu. De-a lungul vremii au existat totuşi destule finale memorabile. Iată-le pe cele mai frumoase 10.

24 mai 2013, 05:22
Liga Campionilor, peste 50 de ani de momente memorabile. Cele mai frumoase 10 finale din istorie

10. Finala din 1987, FC Porto – Bayern Munchen 2-1

A fost o finală dramatică, în care bavarezii au deschis scorul în minutul 25, prin Ludwig Kögl, iar portughezii au întors rezultatul prin două goluri marcate în minutele 77 şi 81, prin Rabah Madjer şi Juary. Golul lui Madjer este considerat unul dintre cele mai frumoase din istoria finalelor.

9. Finala din 2006, FC Barcelona – Arsenal Londra 2-1

A fost o situaţie similară celei de la finala din 1987. Arsenal a deschis scorul în minutul 37, prin Sol Campbell, dar Barcelona a întors scorul în minutele 76 şi 81, prin Samuel Eto’o şi argentinianul Juliano Belletti.

8. Finala din 1964, Inter Milano – Real Madrid 3-1

Legende ale fotbalului s-au duelat în finala de la Viena, iar Realul lui Di Stefano şi Ferenc Puskas era învins de Inter-ul lui Sandro Mazzola şi Giacinto Facchetti, italienii câştigând în premieră trofeul.

7. Finala din 1994, AC Milan – FC Barcelona 4-0

S-au întâlnit la Atena doi coloşi ai fotbalului, în echipa catalană figurând, între alţii, Guardiola, Stoicikov, Romario sau Ronald Koeman, astfel că victoria milanezilor la scor este cu atât mai suprinzătoare. Scorul de 4-0 a fost stabilit încă din minutul 58 de Marcel Desailly. Sârbul Dejan Savicevic făcuse 3-0, în minutul 47.

6. Finala din 2002, Bayer Leverkusen – Real Madrid 1-2

Este considerată finala lui Zidane, meciul în care francezul a marcat cel mai frumos gol din istoria finalelor Ligii Campionilor.

5. Finala din 1977, FC Liverpool – Borussia Monchengladbach 3-1

A fost prima apariţie în finala Cupei Campionilor pentru fiecare dintre cele două, care se mai întâlniseră totuşi în 1973, în finala Cupei UEFA, câştigată de Liverpool cu scorul general de 3-2. „Cormoranii” au câştigat şi acum o partidă în linia de atac a Borussiei a jucat ca titular actualul antrenor al lui Bayern Munchen, Jupp Heynckes.

4. Finala din 1969, AC Milan – Ajax Amsterdam 4-1

Ajaj a devenit cu acest prilej prima formaţie olandeză din istorie care joacă finala, dar fost surclasată de un team în rândurile căruia mijlocaşi erau Gianni Rivera şi Giovanni Trapattoni.

3. Finala din 1960, Real Madrid – Eintracht Frankfurt 7-3

Nu mai puţin de 127.621 spectatori au asistat la finala de pe Hampden Park, din Glasgow. Realul câştiga al cincilea trofeu consecutiv, după trei goluri ale lui Di Stefano şi patru marcate de Ferenc Puskas.

2. Finala din 1999, Manchester United – Bayern Munchen 2-1

Bavarezii au pierdut într-un mod similar celui din finala din 1987, numai că acum soarta a fost mult mai crudă cu ei. Au primit cele două goluri în prelungiri.

1. Finala din 2005, FC Liverpool – AC Milan 3-3 (3-2 după 11 metri)

Este numită Miracolul de la Istanbul, după numele oraşului unde s-a jucat finala. Italienii conduceau cu 3-0 la pauză, dar englezii, antrenaţi de Rafa Benitez, au avut o revenire incredibilă şi au câştigat cupa după o pasionantă loterie a penalty-urilor.