Liderul UDMR Târgu Mureş: Este înspăimântător ce se întâmplă la UMF

Preşedintele UDMR Târgu Mureş, Benedek Istvan, susţine că "se întâmplă un lucru absolut antidemocratic" în legătură cu HG privind UMF, ceea ce este "înspăimântător", afirmând că singura lui speranţă se leagă de vizita de joi la universitate a miniştrilor Educaţiei şi de Externe.

RomaniaTV.net
09 mai 2012, 14:25
Liderul UDMR Târgu Mureş: Este înspăimântător ce se întâmplă la UMF

Preşedintele UDMR Târgu Mureş, Benedek Istvan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a fost surprins să constate că cea mai mare problemă a Guvernului Victor Ponta nu se referă la problemele economice, ci la Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul UMF Târgu Mureş.

El a criticat intenţia de „desfiinţare” a HG, susţinând că „se întâmplă un lucru absolut democratic”, dat fiind că acea HG a fost „negociată” timp de mai multe luni, iar noul Executiv „vrea să o anuleze la câteva minute de la instalare”.

„Apare noul Guvern şi cea mai mare problemă din ţara asta ştiţi care este? Nu sărăcia, nu problemele economice ale ţării, nu rezolvarea unor probleme urgente, ci Facultatea de Medicină din Târgu Mureş. Asta e cea mai mare problemă pentru care trebuie imediat luată o hotărâre. Adică să se desfiinţeze Hotărârea de Guvern anterioară. După părerea mea, se întâmplă un lucru absolut antidemocratic. Este înspăimântător că se poate întâmpla aşa ceva. Este înspăimântător că după ce se poartă discuţii o jumătate de an şi toată lumea ştie, apare o legislaţie, o Hotărâre de Guvern, după doar 10 minute de când te instalezi – o anulezi. Asta înseamnă că sunt mari probleme cu democraţia. Asta este democraţia originală de la noi din ţară”, a declarat Benedek, care este şi profesor la UMF Târgu Mureş.

El a adăugat că singura sa speranţă se leagă de vizita la UMF Târgu Mureş de joi a ministrului Educaţiei, Ioan Mang, şi a celui de Externe, Andrei Marga, fost rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În opinia lui Benedek, dacă Legea educaţiei naţionale a fost „aplicată corect” la UBB Cluj-Napoca, există şanse ca Marga să identifice soluţii legale şi în ce priveşte UMF Târgu Mureş.

„Conducerea UMF nu a vrut să modifice Carta Universităţii conform legislaţiei, dar aceasta a fost respectată la una din cele mai mari universităţi din România, la UBB Cluj-Napoca, sub conducerea noului ministru de Externe, Andrei Marga (…) O singură speranţă am. Mâine ( joi – n.r.) vin la Târgu Mureş ministrul Educaţiei şi cel de Externe, domnul Marga. Dacă există o lege aplicată corect sub conducerea domnului Marga, atunci nu poate fi interpretată în două feluri. Dacă s-a putut în Cluj-Napoca, sub conducerea domnului Marga, şi nimeni nu a spus nimic, eu aştept de la dânsul să se rezolve problema aşa cum s-a rezolvat la Cluj”, a arătat Benedek Istvan.

El a adăugat că, dacă nu se va ajunge la o soluţie convenabilă şi pentru profesorii maghiari de la UMF Târgu Mureş, părerea sa personală este că va trebui înfiinţată o facultate maghiară de medicină, finanţată de stat, întrucât „este nevoie” de aşa ceva şi „există populaţie care trebuie deservită”.

Guvernul a decis în şedinţa de marţi să retragă recursul formulat de fostul Executiv la decizia instanţei de suspendare a hotărârii fostului Cabinet privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş.

Premierul Victor Ponta a precizat totodată că o delegaţie a Guvernului se va deplasa la Târgu Mureş pentru a „media” o soluţie în acest caz, în conformitate cu principiile autonomiei locale.