Lideri ai cultelor penticostal şi baptist vor oficia slujba de înmormântare a lui Florin Cioabă

Lideri ai cultelor penticostal şi baptist din ţară şi din străinătate, între care preşedintele Cultului Penticostal din România, Riviş Tipei, şi vicepreşedintele Uniunii Baptiştilor din România, pastorul lugojean Ionel Tuţac, vor oficia slujba de înmormântare a lui Florin Cioabă.

RomaniaTV.net
20 aug. 2013, 13:55
Lideri ai cultelor penticostal şi baptist vor oficia slujba de înmormântare a lui Florin Cioabă

Vicepreşedintele Uniunii Baptiştilor din România, pastorul Ionel Tuţac, a declarat, marţi, că va oficia, alături de preşedintele Cultului Penticostal din România, Riviş Tipei, slujba de înmormântare a lui Florin Cioabă.

Eu l-am cunoscut de mulţi ani pe Florin Cioabă şi am avut o relaţie de prietenie cu el. Înmormântarea se va ţine după ritualul bisericii baptiste, care este la fel cu cel al bisericii penticostale din care el a făcut parte, vor fi două seri de priveghi, apoi înmormântarea. Serviciul de înmormântare presupune rugăciune, cântare, o predică. Familia lui Florin Cioabă, cu cei de la Centrul Creştin al Romilor, m-au abordat pe mine şi pe Riviş Tipei să mergem să oficiem înmormântarea. Mâine (miercuri – n.r.) seara voi fi la Sibiu”, a spus Tuţac.

Potrivit acestuia, rugăciunile, priveghiul şi predica vor fi făcute acasă la Florin Cioabă.

„Acasă la el se va oficia, apoi la cimitir. A avut un suflet foarte bun, a fost un om vesel, înţelegător. A fost de trei-patru ori la Lugoj, ultima dată anul acesta în februarie”, a afirmat Tuţac.

Pastorul a spus că se aşteaptă să participe la înmormântare foarte multă lume, având în vedere că Florin Cioabă a fost cunoscut atât în ţară, cât şi în străinătate.

La rândul său, un apropiat din Sibiu al familiei Cioabă a declarat, marţi, că slujba de înmormântare va fi oficiată de mai mulţi pastori penticostali din ţară şi străinătate.

Potrivit sursei citate, la înmormântare nu vor fi purtate haine negre, pentru că penticostalii nu au o culoare specifică pentru doliu. De asemenea, cei care vor veni pentru a prezenta un ultim omagiu lui Florin Cioabă vor trebui să se conformeze tradiţiei penticostale, „fără manele, dansuri şi alcool”, fiind permise doar cântece religioase şi rugăciuni.

Bărbatul a menţionat că în cultul penticostal nu există „pomană”, astfel că, cel mai probabil, familia lui Florin Cioabă va oferi o masă simbolică, dar nu cu semnificaţia de parastas, ca în alte religii creştine.

De asemenea, în curtea palatului lui Florin Cioabă ar urma să fie aprins un foc, la fel cum s-a întâmplat în 2006, după decesul mamei acestuia. Focul aprins pe durata zilelor de priveghi ar reprezenta „sufletul mortului”, iar după ce sicriul părăseşte curtea focul este stins, cenuşa şi resturile fiind aruncate.

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Cioabă va ajunge în ţară marţi seară, cu o cursă de linie a Turkish Airlines, care va ateriza pe Aeroportul „Henri Coandă” din Bucureşti la ora 20.50, înmomântarea urmând să aibă loc, cel mai probabil, sâmbătă, a declarat corespondentului MEDIAFAX Daniel Cioabă, fiul cel mic al lui Florin Cioabă.

Autointitulatul rege al romilor va fi înmormântat în Cimitirul Municipal Sibiu, lângă mormântul tatălui său, unde familia Cioabă a concesionat o parcelă de teren pe 25 de ani.