Liber la BAC pentru piţipoance şi cocalari. Metodologia nu explică ce înseamnă ţinută adecvată

Ochelarii Christian Dior, genţile Louis Vuitton, dar şi pantofii sport pentru băieţi de la Dolce & Gabbana ar trebui abandonaţi într-un sertar acasă începând de luni. Sute de mii de elevi sunt aşteptaţi să demonstreze că anii de liceu au însemnat ceva mai mult decât o paradă a fiţelor. Cu toate acestea, în fiecare an, liceeni au arătat că pentru ei haina îl face pe om şi că nicio zi nu se poate fără "glamour". Atât profesorii, cât şi părinţii recunosc că momentan, nu se poate face nimic împotriva acestui val al fiţelor. În metodologie nu scrie ce înseamnă "ţinută adecvată" aşa că fiecare înţelege ce vrea.

10 iun. 2012, 05:12
Liber la BAC pentru piţipoance şi cocalari. Metodologia nu explică ce înseamnă ţinută adecvată

Sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului de anul acesta a început luni, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Sute de mii de elevi sunt aşteptaţi să demonstreze că anii de liceu au însemnat ceva mai mult decât o paradă a fiţelor.

Fustele scurte, culorile vii, parfumurile îmbătătoare, ochelarii de soare şi telefoanele deştepte ar trebui lăsate acasă pentru câteva ore. Cu toate acestea, în fiecare an liceeni au demonstrat că pentru ei haina face pe om şi că nicio zi nu se poate fără glamour. Anul trecut, spre exemplu, promovabilitatea la prima sesiune a Bacalaureatului a fost de 44,47 la sută, cea mai mică din ultimele două decenii. Însă, elevii au strălucit cu adevărat la porţile liceelor. Asta este părerea tinerilor absolvenţi. Profesorii sunt însă de altă părere.

Mariana Rosner, director la Jean Monnet, a explicat, pentru RTV.NET, de ce elevii confundă adesea examenul de maturitate cu o ieşire într-un club de fiţe. „Totul vine din lipsă de educație. Ca la orice examen, elevii, trebuie să se prezinte într-o ținută decentă. Chiar dacă afară sunt peste 30 de grade, băieții să aibă pantalon lung și nu sandale, să aibă un pantof comod. Pot avea o ținută lejeră, dar decentă. Când ai un astfel de eveniment trebuie să ai și o ținută corespunzătoare. Ținută care să impună respect, respectul față de propria persoană și respectul față de comisie”, a spus Mariana Rosner.

O elevă de la Jean Monnet, care va susţine anul acesta exemenul de Bacalaureat, a spus că ţinuta lejeră o ajută. „Consider în general că trebuie să ne îmbrăcam în ceea ce ne simţim bine, dar evident că trebuie să urmăm şi „dress code-ul”. În zilele de examen trebuie să ne îmbrăcăm „civilizat” după cum spun şi profesorii. Mai ales că va fi foarte cald eu o să tind spre ceva lejer în care să mă simt bine, aşa încât ţinuta pe care o port să nu devină un stres şi să mă pot concentra pe ceea ce am de făcut”, a spus Bianca.

Fata s-a gândit deja ce o să poarte în prima zi de examen. „M-am gândit la ţinuta pe care o s-o port la competenţele lingvistice: o rochie simplă de vară decentă (până la genunchi) pe care o s-o port cu nişte balerini. Pentru mine o ţinută decentă reprezintă o ţinută în care să nu dai impresia de mai mult, în care să nu expunem mai mult decât trebuie, să nu folosim culori puternice (neon, roşu, galben aprins), print-uri sau lucruri sclipitoare”, a adăugat Bianca.

Mariana Rosner recunoaşte că în metodologie nu apare nimic legat de ţinuta de la Bacalaureat, singura speranţă fiind în mâinile profesorilor şi a părinţilor. „În metodologie nu scrie nimic legat de ținută, dar eu cred că de-a lungul celor patru ani de liceu, fiecare profesor, fiecare diriginte le-a explicat elevilor cât de important este un examen, pe care trebuie să-l ia ca pe un eveniment important în viața lor. Trebuie să avem o bună colaborare cu părinții pentru că elevul pleacă din casă către liceu. Un elev de clasa a XII-a nu se mai lasă însoțit de mama sa, dar ține de educația nu numai pe care o dă școala, ci și educația pe care o dă familia”, a adăugat directoarea.

Părinţii, principalii vinovaţi

Mihaela Gună, preşedinte la Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, a declarat că principalii vinovaţi pentru ţinuta neadecvată a elevilor sunt părinţii. „Ţinuta elevului de la Bacalaureat este de fapt ţinuta elevului cu care vine şi la cursuri, nu este niciun fel de diferenţă. Pentru tot ce se întâmplă rău este vinovat părintele. Părerea noastră este că trebuie întărită colaborarea între şcoală şi părinte şi stabilite nişte lucruri foarte clare. Fiecare şcoală ar trebui să aibă un regulament de ordine internă. Dacă nu putem nişte restricţii atunci fiecare, în mod special fetiţele, vor veni cu pantaloni trei sferturi, cu fustiţe şi decolteuri. Dacă nu vom face aceste regulament vom avea de toate pentru toţi”, a declarat Mihaela Gună.

Măsuri împotriva piţipoancelor şi a cocalarilor de liceu

Din păcate, împotriva acestor elevi nu se poate lua nicio măsură. Doar dacă în metodologie ar exista indicaţii asupra ţinutei copilului, atunci acesta poate fi exclus din examen. „Dacă în metodologie nu sunt indicaţii clare şi precise asupra ţinutei, nimeni nu are voie să încalce metodologia şi trebuie să accepte copilul la BAC. Ceea ce este o ţinută decentă pentru mine s-ar putea să nu fie pentru un cadru didactic şi atunci trebuie stipulat foarte clar ce înseamnă ţinută decentă şi numai în aceste condiţii elevul poate fi exclus”, a explicat Mihaela Gună.