Leucemia acută poate fi combătută. Terapia genică s-a dovedit o soluţie promiţătoare

Terapia genică a condus, prin modificarea celulelor sistemului imunitar, intrarea în remisiune a unui mic grup de adulţi care sufereau de o formă agresivă de leucemie, afirmă autorii unui studiu publicat recent în Statele Unite.

22 mart. 2013, 15:33
Leucemia acută poate fi combătută. Terapia genică s-a dovedit o soluţie promiţătoare

Cei cinci pacienţi, cu vârste cuprinse în intervalul 23-66 ani, care sufereau de leucemie acută limfoblastică, au beneficiat de o remisiune completă şi rapidă, după ce le-au fost administrate limfocite modificate genetic, provenind din propriile lor sisteme imunitare, informează AFP, citată de agenţia Mediafax.

Se pare că acest tratament a eliminat celulele canceroase care reapăruseră în organism în ciuda faptului că pacienţii făceau chimioterapie, indică rezultatele acestui studiu clinic coordonat de medicul Renier Brentjens de la spitalul Memorial Sloan-Kettering din New York.

Studiul a fost publicat în revista americană Science Translational Medicine.

Această remisiune, obţinută într-un interval ce a variat între o săptămână şi 59 de zile, i-a ajutat pe patru dintre pacienţi să primească o grefă de măduvă osoasă, un tratament eficient pentru eliminarea acestui tip de leucemie, dar care este foarte greu de suportat şi necesită ca starea pacientului să nu fie prea gravă.

La cel de-al cincilea pacient, leucemia a reapărut după trei luni de la tratamentul genic şi acea persoană era deja mult prea bolnavă pentru a suporta o grefă de măduvă osoasă. Pacientul a murit la scurt timp după aceea.

Dintre cei patru pacienţi care au primit o grefă de măduvă osoasă, unul a murit din cauza unei embolii pulmonare, însă ceilalţi trei se simt bine şi sunt în remisiune.

Această tehnică genică constă în prelevarea din sângele pacientului a unor limfocite T, principalele celule din sistemul imunitar, care sunt modificate genetic cu ajutorul unui virus şi sunt echipate cu un receptor molecular care le permite să atace celulele canceroase.

Odată modificate, aceste limfocite sunt reintroduse în corpul pacientului prin perfuzii. Ele sunt capabile să se multiplice în organism pentru a asigura o remisiune de durată.

Tehnica a fost deja folosită cu succes în Statele Unite pe copii bolnavi de leucemie.