Leonardo Da Vinci îşi trimitea CV-uri de angajare. Vezi documentul de acum 530 de ani

Marele inventator se punea în anul 1472 în slujba ducelui de Milano, după ce îi trimitea acestuia o scrisoare în care punea accent pe calităţile sale tehnice şi mai puţin pe cele artistice.

RomaniaTV.net
15 apr. 2012, 14:33
Leonardo Da Vinci îşi trimitea CV-uri de angajare. Vezi documentul de acum 530 de ani

Pe 15 aprilie 1452 se năştea unul dintre cei mai mari gânditori ai Renaşterii şi, totodată, una dintre personalităţile care a influenţat decisiv evoluţia omenirii, Leonardo Da Vinci. În cei 560 de ani care au trecut, faţa lumii s-a schimbat mult, însă există şi lucruri care au rămas neschimbate.

Astfel, moda CV-urilor nu este una a zilelor noastre, în care piaţa muncii este extrem de dinamică, ci ea este veche de peste cinci secole. O dovedeşte o scrisoare pe care Da Vinci i-a trimis-o în 1482 ducelui de Milano, Lodovico Sforza, supranumit Il Moro, în slujba căruia vroia să se pună. El enumeră mai multe dintre calităţile şi abilităţile sale, subliniind în primul rând aptitudinile sale tehnice şi de-abia la urmă menţionând ceva despre talentul său artistic. Iată către punctele pe baza cărora a fost angajat de ducele de Milano:

1. Am conceput un fel de poduri extrem de uşoare şi puternice, adaptate pentru a fi mai uşor de transportat. Sunt sigure şi indestructibile la foc şi cu ajutorul lor poţi fugi mai uşor de inamic.

2. Ştiu cum, atunci când un loc este asediat, să folosesc apa din şanţuri şi să fac o varietate infinită de poduri, căi de acces, scări, şi maşini utile în astfel de situaţii.

3. Am metode de asediere, bombardament şi distrugere a oricărei cetăţi, chiar dacă aceasta este aşezată pe o stâncă sau în oricare al loc aparent inaccesibil.

4. Deţin mai multe feluri de mortiere, uşor de transportat, cu care se pot arunca o mulţime de pietricele, asemănătoare aproape cu o furtună, şi care seamănă panică şi confuzie în rândurile inamicului.

5. Şi, dacă lupta ar trebui să fie la mare, am mai multe tipuri de maşini eficiente pentru atac şi apărare, precum şi nave care vor rezista atacului celor mai mari tunuri.

6. Deţin o serie de planuri secrete pentru a ajunge într-un loc prestabilit, fără a fi simţit de inamic, chiar dacă ar fi necesar să trecem pe sub un şanţ sau pe sub un râu.

7. În vremuri de pace, pot participa activ şi eficient la dezvoltarea arhitecturală a clădirilor publice şi private.

8. Pot efectua sculpturi în marmură, bronz sau lut, şi, de asemenea, pot face orice pictură mi se cere.