Lactatele şi mezelurile sunt cele mai „măsluite” alimente de pe piaţă

Brânză de capră din lapte de vacă sau brânză de Sibiu făcută lângă Bucureşti, smântână cu gelatină, parizer cu şorici sau ouă cu dioxină cancerigenă, sunt doar câteva dintre produsele pe care le consumăm fără să ştim că pot fi dăunătoare organismului.

RomaniaTV.net
08 mai 2012, 18:27
Lactatele şi mezelurile sunt cele mai „măsluite” alimente de pe piaţă

Institutul de Bioresurse Alimentare din Bucureşti este singurul centru de cercetare în domeniul alimentaţiei din ţară, cu dotări de ultimă generaţie, unde se pot verifica reţetele, scrie evz.ro.

Potrivit specialiştilor, produsele lactate şi mezelurile sunt cele mai „măsluite”, pe când produsele de panificaţie sunt catalogate drept cele mai „curate”.

„Se înregistrează nereguli în special la brânzeturi şi produse lactate. S-a întâmplat ca brânza de capră să fie, de fapt, din lapte de vacă, smântâna să conţină gelatină, lucru interzis de lege, iaurtul sau alte produse să conţină mai puţină grăsime decât cea inscripţionată, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie mai ieftine, iar consumatorul este păcălit”, a declarat Nastasia Belc, directorul IBA, pentru evz.ro.

Parizerul era considerat un produs „de regim”, însă în prezent, conţinutul său de 20% grăsime şi cantitatea mare de sare îl transformă într-un aliment periculos pentru persoanele care suferă de hipertensiune sau care au probleme cu inima.

„Înainte, duceai parizer bolnavilor la spital, acum este o bombă din cauza conţinutului mare de grăsime”, a precizat Nastasia Belc.

Institutul de Bioresurse are singurul laborator acreditat unde pot fi studiate ambalajele produselor. Cu cât sunt mai colorate (mai ales verde sau albastru), cu atât sunt mai periculoase. Pentru a fi testate, ambalajele trebuie lăsate câteva zile într-o substanță specială pentru a li se stabili toxicitatea.