Lactatele degresate, una din cauzele obezităţii la copii

Părinţii care oferă copiilor lactate degresate în ideea prevenirii obezităţii nu fac decât să-şi piardă timpul şi banii, consideră experţii americani.

20 mart. 2013, 18:50
Lactatele degresate, una din cauzele obezităţii la copii

Copiii care beau lapte integral cântăresc mai puţin, la patru ani, decât semenii lor cărora le-a fost administrată versiunea degresată a laptelui, conform unui studiu realizat de o echipă de medici pediatri de la Şcoala de Medicină de pe lângă Universitatea din Virginia.

În cadrul acestui studiu au fost chestionaţi circa 11.000 de părinţi cu privire la sortimentul de lapte administrat copiilor lor în vârstă de doi ani: lapte integral, cu 3% până la 6% grăsimi sau degresat (1-2%) ori de soia, scrie agerpres.ro.

Copiii au fost cântăriţi la vârsta de doi ani, la începutul experimentului, şi încă o dată la patru ani. S-a constatat că printre cei care consumau lapte degresat la vârsta de doi ani 14% erau supraponderali, iar la vârsta de patru ani – 16%.

În general, în 57% din cazuri, micuţii din această categorie au luat kilograme în exces după doi ani de experiment. Greutatea medie a copiilor care au consumat lapte integral a fost mult mai mică.

Aceste rezultate sunt contrare recomandărilor Academiei de Pediatrie şi Asociaţiei americane de Cardiologie care prevăd ca, după doi ani, copiilor să le fie distribuite lactate reduse în grăsimi pentru a preveni obezitatea. O poziţie contrară o au medicii din Marea Britanie, potrivit cărora copiii sub cinci ani au nevoie de energie suplimentară pentru creştere şi dezvoltare, astfel încât acestora le este indispensabil laptele integral.

Citeşte şi Alăptarea copiilor pe perioade mai lungi nu micşorează riscul acestora de a deveni supraponderali