Justiţia franceză o acuză pe şefa FMI de complicitate la fals şi deturnare de bani publici

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va fi audiată luna viitoare de justiţia franceză în legătură cu acuzaţiile de complicitate la fals şi deturnare de fonduri publice.

RomaniaTV.net
14 oct. 2011, 17:26
Justiţia franceză o acuză pe şefa FMI de complicitate la fals şi deturnare de bani publici

Este vorba despre rolul Christinei Lagarde, în vremea când era ministru al Economiei şi Finanţelor în rezolvarea afacerii Bernard Tapie-Credit Lyonnais-Adidas. Lagarde a fost ministru între 2007 şi 2011, când a fost nominalizată la conducerea FMI.

În 2008, ea a recurs la un arbitraj controversat condus de Ministerul de Finanţe pentru rezolvarea disputei dintre Credit Lyonnais şi Bernard Tapie, om de afaceri, patron de presă şi fost ministru, în legătură cu achiziţionarea unei firme de echipamente sportive. Tribunalul arbitral, o instanţă privată, a condamnat în iulie 2008 consorţiul din care făcea parte banca să-i acorde despăgubiri lui Tapie în valoare de 400 de milioane de euro, inclusiv dobânzi.

Aceste despăgubiri acordate omului de afaceri au stârnit numeroase controverse în privinţa legalităţii lor. Trei judecători de instrucţie anchetează decizia din 2007 a fostului ministru francez al Economiei.

Afacerea a avut legături până la Palatul Elysee, la Claude Gueant care era secretarul general al Preşedinţiei Franţei, iar acum este avocat în Baroul din Paris. El a fost acuzat că l-ar fi ajutat cu fonduri de campanie pe fostul preşedinte francez. 

A l’époque, Claude Guéant était secrétaire général de l’Elysée. Il est aujourd’hui avocat au Barreau de Paris. Ses locaux ont été perquisitionnés mercredi.

Luna trecută, apartamentul Christinei Lagarde a fost percheziţionat de poliţie, ir recent, şi biroul şi locuinţa lui Gueant.