Jurnaliştii americani dau ca sigure explorările de gaze de şist în România

O publicaţie americană specializată în energie spune că este iminentă începerea operaţiunilor în domeniul explorărilor de gaze de şist în România.

28 mai 2013, 13:28
Jurnaliştii americani dau ca sigure explorările de gaze de şist în România

Cum România continuă să progreseze pe calea atingerii unui grad de independenţă energetică, este clar că ţara va deschide rezervele de gaze de şist prospectorilor internaţionali, scrie energyandcapital.com.
România a acordat dreptul de explorare a trei blocuri gazeifere companiei americane Chevron în zona Vaslui şi în sudul litoralului. „Ţara nu a aprobat încă explicit operaţiunile în domeniul gazelor de şist, însă Guvernul s-a pronunţat clar în această direcţie, ceea ce sugerează că are o opinie favorabilă faţă de fracturarea hidraulică”, scrie sursa citată.

Interesant este că România nu este în situaţia în care să nu aibe rezerve de gaze naturale precum vecinii săi. Ba chiar, ţara est-europeană îşi asigură în proporţie de 75% necesarul de gaz din producţie internă, spun americanii.

Şi Europa începe să se arate favorabilă vizavi de subiectul gazelor de şist. Din cauza revoluţiei energetice şi industriale din America, datorată exploatării gazelor de şist, produsele europene încep să devină necompetitive, astfel încât trebuie găsită o soluţie similară şi pe teritoriul european.